АктуалноГрадътИзпод тепетоМненияНовиниПод ножаРазследване

Отвориха само една оферта за доставка на климатици за 7 млн.лв., драстично разминаване на предложените цени с пазарните

ДЗЗД „Чист въздух – Пловдив“ е единствения кандидат, стигнал до финала на обществената поръчка за доставка, монтаж и гаранционно обслужване на 3608 климатика на стойност 7 милиона лева, част от програмата за подобряване качеството на въздуха. В процедурата кандидатстваха общо 6 компании и консорциуми, но само обединението на пловдивската фирма „Клима груп” и двете столични  „Магнум – Д” и „Термофлуид Инженеринг” бе допуснато до отваряне на ценовите оферти. Офертата на консорциума е 5 643 540 лв. без ДДС. С данък добавена стойност офертата е точно 6 772 248 лева, или близо 230 хиляди лева от прогнозните 7 милиона лева. Не става ясно защо другите участници са били отстранени преди финала.
Поръчката е за:
Климатик 9000  BTU (2.6 kW) – 898 бр.
Климатик 12000  BTU (3.4 kW) – 1 710 бр.
Климатик 15000  BTU (4.3 kW) – (14000, 15000 или 16000 BTU) – 659 бр.
Климатик 18000  BTU (5.2 kW) – 212 бр.
Климатик  24000  BTU (6.9 kW) – 129 бр.
ДЗЗД „Чист въздух – Пловдив“ е дал следните цени:  898 броя са 9000 BTU (2.6 kW) с единична цена 1584 лева с ДДС,  12000 BTU ( 3,4 KW) с единична цена 1686 лева с ДДС, 15000  BTU с единичната цена 2394 лева с ДДС, 18000  BTU с единичната цена 2394 лева с ДДС и 24000  BTU (6.9 kW) с единичната цена 2958 лева.
Според хора от бранша, с които се консултирахме, въпросните цени са сериозно завишени, ако бъдат доставени китайски климатици средно качество например. Най-голямата фирма в консорциума „Магнум – Д”, със собственик Диян Димитров, е официален вносител на марките MIDEA и AUX. Търговска оферта на дружеството от 2020г. за климатици с марка AUX показва драстично разминаване в цените- излиза, че в офертата, с която консорциума кандидатства за обществената поръчка, цените са завишени с почти два пъти на всяка от петте позиции. Цените за 9-тките в търговската оферта наМагнум – Д” например са между 670 и 750 лева, докато в единичната цена в предложението до общината цената е 1584лв. Възможно е разбира се консорциумът да предлага да достави по-скъпи климатици, които да заменят кюмбетата на домакинствата, които се отопляват с твърдо гориво, но вероятността е малка. Какви марки са заложили в предложението си трите дружества от обединението ще стане ясно едва когато бъдат публикувани протоколите.

Климатици на два пъти по-ниски цени предлага в търговската си оферта една от фирмите в консорциума- „Магнум-Д“
Интересно в случая е да се направи сравнение в поръчката на Община Пловдив за подмяна на печките на твърдо гориво с 3608 климатика с европейски средства и тази на столична община. По същата програма в София е подписан рамков договор с пет фирми, които трябва да доставят общо 8543 климатика срещу 11.69 млн. лв. без ДДС. Ако сравним ценовите оферти в поръчката в столицата и тези в Пловдив излиза, че под тепетата климатиците са два пъти по-скъпи от тези в „далечна” София.
Максимален брой точки в столичния търг е получила „Виксо“, която е дистрибутор на климатици с марка Fuji Electric. Тя е предложила най-ниска цена – в зависимост от характеристиките цените на уредите варират между 710 и максимум 1510 лв. без ДДС, с което общата цена за цялото количество е 7.4 млн. лв. По това ценово предложение излиза, че в Пловдив цената на най-евтиния климатик и по-висока от най-скъпия в София.
Втората фирма от рамковия договор на столична община е габровската „Смарт Бизнес Къмпани“ с предложената цена варираща от минимум 843 и максимум 1323 лв. максимум за климатик. Следващата фирма в рамковия договор е пловдивската Темпекс с предложение между 878 и 1890 лв. за климатик. Другите две дружества са „Клима Инженеринг“ с цени между 875 и 2900 лв. на климатик и консорциум „Евротоп“ с цени – от 1174 до 2513 лв.
Защо е толкова драстична разликата между обществената поръчка в столицата и предложените цени там и тези в Пловдив, предстои да установим.

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

7 коментари

 1. Нищо ново под слънцето. Накрая ще монтират едни боклуци скъпи неефективни от които хората свят ще им се завие от сметки за ток. За сметка на фирмите

 2. А защо изобщо беше нужен този конкурс ? Много по лесно и прозрачно щеше да бъде всеки сам да избере от къде да закупи климатика ,а общината да финансира покупката до цената на някой среден клас на пазарна цена.

  1. Поставена и разиграна по такъв величествен сценарий (запечатани плици, свободна конкуренция, комисии, ах, сестро!) кражбата мяза на официално полит-коректна.
   Каменица някой да си спомня? Сега в кокошкарски размер…

 3. Много просто при създалото се положение е да не се приеме никоя „оферта“.
  Нищо задължително няма след напрегнатото „състезание“ между честни конкуренти да се приемат НЕПРИЕМЛИВИ цифри – или?
  Само питам

 4. нещо сбъркано има с тия запечатани „оферти“ и с елиминиране на конкуренти когато ще се прави масова покупка. Трябва да се подобри или изостави!
  Щом по ценоразписа цената е еди-колко си, то всеки продавач само може да се радва на поръчка за стотици единици – и даже да отстъпи заради …количеството.
  Никаква логика няма да се плати нито галаган над ценоразписа и само будали или калинки неграмотни от някой СелСъвет могат да постигнат това.
  Сеир…

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина