АктуалноГрадътНовиниРазследване

Кметът Здравко Димитров ще обжалва акта, наложен му от РИОСВ 

Санкциите са за неизпълнени 3 мерки, съобщи ресорният зам.-кмет

Анести Тимчев оправда бездействието на администрацията със законови и министерски спънки, както и липсата на бюджет

Юридическият отдел на Община Пловдив ще обжалва акта за установено нормативно нарушение, наложен от РИОСВ на кмета Здравко Димитров във връзка с неизпълнение на мерки по т.нар. Програма за чистия въздух. Това стана ясно от отговори на въпроси, зададени на ресорния зам.-кмет Анести Тимчев по време на представяне на акция за почистване на града, която ще се проведе на 2 април.

Актът е наложен заради неизпълнение на три мерки, поясни още зам. – кметът по екология.

Кои са тези мерки?

Първата мярка: Не е въведена зоната в центъра на града, в която да не се пускат автомобили, които не отговарят по клас, категория и т.н., в случаите, в които се установи, че има надхвърлена норма на замърсяване. Това нещо е написано 2018-а година и трябва да ви кажа, че днес – 2022-ра, не е никак лесен въпрос.

Защо?

Ние го коментирахме с г-н Ивайло Йотков /бел. авт.: директор на  Регионалната инспекция по околната среда и водите в Пловдив/.

Първо – МОСВ още не са си казали тежката дума по отношение на стикерите. Ще бъдат ли валидни тези екостикери, или няма да бъдат валидни? Ако те се окажат невалидни, то формата на контрол чрез тях със съответната камера не може да се приложи. Това е факт.

Второ – около 70 000 са автомобилите в категория I и II, които не могат да влизат в тези зони.

Трето – когато ние пуснахме една анкета в една пловдивска медия ‘’Какво ще кажете за зоните с ниски емисии?”, преобладаващото количество от граждани казаха, че са против това защото ограничава възможността им да се движат.

Четвърто – ние проведохме в съответствие с тази потребност обществена поръчка и тя вече е факт. Консултантска фирма работи по този въпрос и направи първите си срещи. Сега работи с Предприятието по организация и контрол на транспорта. Ние ще имаме методология за изграждане на зоната.

Пето – независимо от потребностите, МОСВ бяга от задължението да издаде централна национална методика по този въпрос. Може да се окаже, че моят автомобил влизайки в зоната тук, няма да може да влезе в зоната в Габрово. Тоест, изграждането на зони за ниски емисии не е обикновена работа.

И не на последно място – зоната ще бъде за автомобили, за твърдо гориво или за двете?!

Колегите правилно са записали 2018 г , че 2021 накрая – три години след дата на приемане на програмата – този въпрос ще бъде решен, но за най-голямо съжаление не е!

Това е първата мярка, за която сме наказани.

Втората мярка: Не осигуряваме контрол върху твърдото гориво. То е въглища и дърва. Въглищата не са в нашия приоритет, дървата са.

Написахме писмо до МЗХ и Изпълнителната агенция по горите. В него казваме: “вие сте ни възложили такива задължения, но сте възложили да контролираме дървата за огрев при клиента, тоест при този, който ги е купил. Ние нямаме конституционното право да влезем в неговия дом и двор, това е частна собственост. Предлагаме виq вие да лицeнзирате търговците на дърва, да изисквате от тях специални навеси и т.н. и да ни възложите контрол там. Ние знаем кои са базите, но там нямаме право също да контролираме”.

Третата мярка, е че не сме създали фонд – сметка за набиране на средства по решаване на въпроси – проекти за чистия въздух.

Да, не сме създали! Да, продължаваме да се борим с общинския бюджет! Да, средствата не ни стигат! Но на миналото заседание на Обществения съвет ние взехме такова решение. Възложено е на дирекция “Правно нормативно обслужване” да направи гръбнака на този фонд. Най-напред чрез фирмите, които са на територията на Пловдив, чрез Сдружение “Бизнесът за Пловдив”, ние ще започнем създаването на този фонд-сметка.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

2 коментари

    1. Колко жалки нещастници сте.АМЕРЕКА ДА ВИ СПАСИ ПЕДЕРАСТИ ПРОСТИ.СТИГА УБИВАХТЕ НАРОДА НИ БЕЗ ДА ИМА ПРИЧИНА ЗА ТОВА ВИСОКИТЕ ЦЕНИ СА ИЗКУСТВЕНО НАДУТИ.ВИЕ ТУК МИ ДРЪНКАТЕ ЗА НЯКВА ГЕРБЕРСКА МАСТИЯ.ЛЪЖИТЕ МНОГО

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина