Задържаха 16-годишен за стрелбата по автобуси в центъра на града

Актуално Градът Криминале Новини Под ножа
стрелбата по автобуси

Снимка: БНТ

16-годишен ученик е бил задържан за стрелбата по автобуси от градския транспорт на 18 декември, съобщиха днес на извънреден брифинг от прокуратурата и полицията. Младежът е възпитаник на елитно пловдивско училище и досега няма противообществени прояви. Разследващите съобщиха, че той е стрелял с въздушен пистолет около десет пъти по движещи се превозни средства по бул. „Цар Борис III Обединител” от площадката над северната страна на тунела. Щетите са по три автобуси от градския транспорт, счупени са три обзорни стъкла на рейсовете. Няма щети по други МПС-та.

На 18 декември, около 18 ч., четирима непълнолетни се събрали на площадката над тунела, за да слушат музика, да пият безалкохолни напитки. Едно от момчетата извадило въздушно оръжие и решило да покаже на приятелите си колко далеч стреля пистолета. Произвел около десет изстрела по движещи се автомобили и рейсове. Три от сачмите счупили стъкла на рейсове от градския транспорт.

„ Същият ден две са стреляли с пистолета по заложени от тях кенчета. Все още не сме установили откъде се е сдобил с въздушния пистолет. Това е въздушно оръжие, което обаче не е оръжие по смисъла на закона. Една от версиите чу е, че го е закупил от магазин с чужда лична карта. Следва да се промени според нас закона, тъй като има установен режим за закупуване на газови оръжия, които се оказва по-малко вредоносни от въздушните оръжия. Трябва да подлежат на някакъв режим, за да няма всеки свободен достъп до тези пистолети”, отбеляза районният прокурор Чавдар Грошев.

Непълнолетното момче е задържано за 24 часа, обмисля се какво обвинение да му бъде повдигнато.

Твърденията на свидетелите са, че не са разбрали, че са счупили стъклата на автобусите. Първоначално версиите на всички присъствали младежи били различни.

„Силно обезпокоени сме от зачестилите на напоследък случаи на прояви от страна на непълнолетни и малолетни лица”, каза Атанас Илиев, зам.-районен прокурор.

Споделете ни във:

1 thought on “Задържаха 16-годишен за стрелбата по автобуси в центъра на града

  1. „Младежът е възпитаник на елитно пловдивско училище и досега няма противообществени прояви“.
    Представям си младежите от неелитните училища какво биха сътворили!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.