За втори път в Пловдив PARK(ing) Day

Актуално Живот Култура Новини

От „БГ Бъди активен“ и „_Място България“ са измислили и интересен начин да подтикнат случайните минувачи да обиколят всички локации

Никола Михайлов, стажант

На няколко улици в централната градска част днес пловдивчани се натъкват на интересни „места за паркиране“.

PARK(ing) Day е световен проект, в който хора преобразуват обикновени сиви паркоместа в малки паркчета. Инициативата стартира през 2005 година, когато създателите на идеята открили свободно паркомясто „в една особено сива част на Сан Франциско“ и го трансформирали, като поставили върху него трева, пейка и дори дърво в саксия. На следващата година решили да повторят и така Park(ing) Day бързо се разпространява по целия свят. Всяка година, през септември, много паркоместа в различни държави стават арт инсталации за един ден, за да могат гражданите да видят колко по-хубав би изглеждал градът им, ако се обръща повече внимание на природата.

Нашият стажант репортер обиколи ул.“Отец Паисий“ и Капана, където  могат да бъдат намерени избрани снимки на пловдивски фотограф, показващи красотата на града.

Има дори локация, на която всеки може да получи обяснение за това как се прилага първа помощ или как да се помогне при пожар. По този начин, чрез разнообразието, възможно най-много хора ще се поинтересуват от проекта и неговите цели и съответно по-голяма част от тях ще последват примера на организаторите.

За втора поредна година такова събитие има и в Пловдив.

Галерии, градинки и библиотеки вместо паркоместа за първия пловдивски Park(ing) day

С подкрепата на различни активисти, бизнеси и организации, са подготвени шест различни локации в центъра на града, всяка с различна тематика. Общото между всички обаче е идеята- хората в града да започнат да живеят по-екологично. Тазгодишното мото на събитието- #БезОтпадъци, е избрано от организаторите, сдружение „БГ Бъди активен“ и програмата „_Място България“, с цел да амбицира гражданите да поддържат чистотата и красотата на Пловдив. На всяка една локация могат да бъдат намерени кошчета за разделно събиране на отпадъци, като на една от тях има и големи модели на фасове- показващи, че и малките по размер боклуци имат голямо значение и не бива да бъдат изхвърляни по земята.

От „БГ Бъди активен“ и „_Място България“ са измислили и интересен начин да подтикнат случайните минувачи да обиколят всички локации. Когато някой мине през едно от трансформираните паркоместа, той получава стикер. Ако на картата си имате всички шест стикера, получавате награда- пакет с изненади #БезОтпадъци.

„_Място България“ е проект на „БГ Бъди активен“, имащ за цел да превръща градски пространства в по-красиви и приятни за хората кътчета. Идеята е вдъхновена от западното движение PlaceMaking, което също подтиква хората да създават „атрактивни публични места“. За тях е важно да обяснят на гражданите, че биха били много по-щастливи ако живеят в красива и чиста среда.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.