АктуалноБългарияГероите на деняНовини

За доверието и риска в спасителната работа

Covid-19 е различен от бедствията, с които доброволците от „Пловдив 112“ са се сблъсквали до момента

Те знаят точно колко риск крие да си в епицентъра на едно бедствие

Там където доверието е голямо, не можеш да си позволиш грешен ход

Обучени са да се борят с бушуващи пожари часове наред, да помагат при наводнения, да извеждат хора от порутени сгради и катастрофирали превозни средства, да организират спасителни акции в планината и да осигуряват работата на лекарите от спешна помощ.

Знаят точно колко риск крие да си в епицентъра на едно бедствие. Нямаш право на грешни ходове – затова е жизненоважно да следваш предпазните мерки и протоколите за действие. За да си там, ти трябва и правилната мотивация. А момчетата и момичетата от доброволно формирование „Пловдив 112“ я имат – те са доброволци.

Това ги прави особено ефективни в борбата срещу коронавируса в България.

„Пловдив 112“ е най-големият доброволен спасителен отряд в България и един от най-активните, подкрепящ работата на спасителните и аварийни служби на територията на Община Пловдив. По време на извънредното положение в страната формированието помогна с координацията и прилагането на мерките в общината. Сред извършените от тях дейности са периодичното обеззаразяване на публични сгради и пространства, организирането на доставки до домовете на трудноподвижни възрастни хора и лица под карантина, обезпечаването на работата на лекари от спешна помощ и лаборанти 24 часа в денонощието, както и провеждането на обучения за организации и доброволци.

Covid-19 е различен от бедствията, с които доброволците от „Пловдив 112“ са се сблъсквали до момента. Това че повечето хора дори не могат да си представят последствията от него прави коронавируса особено опасен, според Георги Влайков, професионален планински водач, експерт в овладяването на бедствия и кризи и ръководител на формированието. „Бориш се с нещо, което не можеш да видиш. Затова много хора го пренебрегват.“

Не и екипът на „Пловдив 112“. Напълно наясно са с опасността и нито за миг не я подценяват. Докато изпълняват задълженията си през последните три месеца, неизменно са облечени в цели предпазни костюми, с ръкавици, маски, очила и шлемове. Въпреки приликата на защитните костюми с астронавтски, на въпроса „Как можеш да го носиш този костюм по цял ден?“ и дали подобни мерки не са прекомерни, дават един и същи отговор: „Така се прави“.

Екип на „Пловдив 112“ дезинфектира обществени сгради

Опитът ги е научил никога да не омаловажат дадена ситуация и че предпазните мерки спасяват животи. Именно тези уроци им позволяват активно да се борят с коронавируса в Пловдив, без да се зарази нито един член на екипа. Резултатът от мерките, които общината разработва и прилага с тяхна помощ, е налице – в Пловдив броят на заразените е 96, като голяма част от тях вече са се възстановили.

Това постижение е възможно благодарение на добрата организация и стриктното придържане към мерките. „Пловдив 112“ разписва протоколи за почти всяка ситуация, с която професионалистите на предна линия се сблъскват – как да говорят с разстроени хора, как да разменят безопасно хранителни продукти и пари в брой, как да обезопасят доставките на медицински консумативи и предпазни средства, как да обеззаразят превозни средства, използвани за транспортиране на медицински персонал. Наясно са също така, че най-голямата част от работата им по обезопасяване ще е организационна и бързо сформират екип, който да координира дейностите им.

„Организацията е най-важното нещо. Хората, които работят на терен, не могат да направят нищо, ако нямат хора, които да ги организират“, казва господин Влайков.

Доставка на предпазни средства за медици. Снимка 4K Студио

За щастие доброволците от „Пловдив 112“ притежават разнообразни умения. Сред тях има много хора, работещи в областта на комуникациите и логистиката, които се заемат с офисната, координационна работа. „[От нея] няма красиви снимки или клипове“, казва господин Влайков. „Не е безкрайно интересна, често е пълна с напрежение, контакти с хора, които повишават тон и имат нереалистични изисквания и представи за това какво правят доброволците. Но е изключителна важна и трябва да се върши всеки ден. Без почивка.“

След няколко безсънни нощи програмисти от екипа на „Пловдив 112“ създават от нулата информационна система за организиране на дейностите около кризата с Ковид-19. Чрез нея се координира работата на над 140 доброволци, които изпълняват различни задачи, екипите получават заявки в удобен електронен вид и имат цялата нужна информация и подкрепа от дежурните координатори чрез радиовръзка, мобилен телефон и имейл. Стройната организация осигурява максимална ефективност и минимален контакт с рискови групи.

Най-дълго продължилото бедствие в модерната история на Пловдив е овладяно, поне засега, отчасти благодарение на доброволците от „Пловдив 112“. Между 13 март и 13 май те полагат над 4000 часа доброволен труд, 500 от които в дежурства в спешна помощ. От 76 постоянни членове на организацията, в дейностите срещу Covid-19 активно се включват 45, както и сто нови доброволци. Екипи на формированието дезинфектират стотици обществени сгради и външни пространства, извършват доставки на храни и медикаменти до над 1000 адреса в района на Пловдив и обезпечават работата с уязвими групи на организации като Българския червен кръст. В допълнение провеждат онлайн обучения за безопасна работа в условията на пандемия, в които се включват 25 неправителствени организации от цялата страна.

Работата им е оценена както от местните власти, така и от Националния кризисен щаб. Подкрепят ги и стотици хора – с дарения или доброволен труд. Подкрепата на верига бензиностанции, хранителна верига и две аптеки, както и на гражданския проект #ЗаДоброто, им позволява да вършат работата си по-гъвкаво и безопасно, а дарение от фонд „Обединени срещу Covid-19“ им помага да закупят и доставят лични предпазни средства за медицински работници в 16 лечебни заведения в девет града, както и на полицията и противопожарната служба в Пловдив.

Медици изпращат виртуално „благодаря“

От създаването на „Пловдив 112“ през 2013 г. доброволци от формированието са оказали помощ в някои от най-тежките бедствия и кризисни ситуации в страната. Сред тях са наводненията в Аспарухово през 2014 г., когато 13 души изгубват живота си; особено разрушителните наводнения в Съединение през 2014 г.; горските пожари в резерват „Риломанастирска гора“ през 2015 г. Доброволци разчистват пътищата между родопски села всяка зима, оказват помощ след пролетни наводнения и потушават горски и полски пожари през лятото и есента. Освен това редовно участват в мисии на планинските спасителни служби и доставят храна и медикаменти на живущите в отдалечени планински села.

„Пловдив 112“ са пъстра група – мъже и жени на възраст от 20 до 50 години с разнообразни професии. Сред тях има учители, програмисти, инструктор по карате, адвокат, планински водач, предприемач, преводач, кранист, бижутер, специалисти „Човешки ресурси“ и много други. Свързва ги по-високата им търпимост към риска и желанието им да помагат – както и фактът, че всички преминават през строги обучения за противодействие на бедствия, аварии и катастрофи.

„Доброволчеството ми е голяма страст и ми омръзна всяка вечер да слушам едни и същи тъжни новини, затова реших по някакъв начин да бъда част от решението“, споделя една от доброволките на формированието.

Отдадеността на доброволците през годините и смелостта им в кризисни ситуации им печелят доверието и уважението на пловдивчани. Затова тази пролет на тях е поверена работата с най-уязвимите групи – възрастни хора и хора с увреждания, която често изисква боравене с чувствителна лична информация. Контактът лице в лице с толкова уязвими хора е доста отрезвяващ, според господин Влайков.

„Проявявайки такова доверие към теб, този човек ти показва каква голяма отговорност имаш към обществото и към хората, на които помагаш“, казва той.

Както в ситуации с голям риск, там където доверието е голямо, не можеш да си позволиш грешен ход.

Последвайте линка, за да научите повече за работата на „Пловдив 112“ и да ги подкрепите.  

Това кратко видео, създадено от 4К Студио, представя работата на формированието.

На първа линия from 4K Studio on Vimeo.

Между март и май 2020 г., фонд „Обединени срещу Covid-19 подкрепи 112 местни инициативи като тази на ДФ „Пловдив 112“, обхващащи близо 700 000 души в цяла България. Фондът е основан от Българския дарителски форум, Фондация „Америка за България“, Посолството на САЩ и Американската търговска камара в страната в помощ на местни общности в борбата им срещу коронавируса и работи с финансовата подкрепа на български, американски и международни компании и индивидуални дарители.

Източник: Фондация „Америка за България“

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина