Йордан Иванов: Защо бизнесът трябва да плаща разходите за гориво на служебните автомобили на общината чрез такси за поставяне на маси на открито? Това е незаконно!

Актуално Власт Гласове Градът Избори 2021 Новини

Областният управител връща решението на Общински съвет за увеличените такси – ВИДЕО

Две от новите, по-високи такси за услуги са самоцелни и незаконни, смята юридическият екип на губернаторът

Таксите за ползване на терен за търговска дейност и за таксиметров превоз трябва да бъдат преразгледани

Областният управител на Пловдивска област Йордан Иванов обяви на извънредене брифинг, който Под тепето ви предаде на живо в страницата на медията в социалната мрежа Facebook, че връща за преразглеждане решението на Общински съвет – Пловдив от 24 март, с което местния парламент прие увеличението на редица местни такси.

„Връщам решението за увеличението на някои данъци и такси. Общината е скрила от пловдивчани калкулацията, на базата на която се извършва това повишение,” заяви Иванов.

Той поясни, че става дума за увеличените цени за ползване на терен общинска собственост за поставяне на преместваеми обекти по общински пазари, тротоари, тържища и площади. Втората такса е за издаване на разрешения за извършване на таксиметров превоз.

По-високите цени за тези административни услуги са самоцелни и незаконни, смята юридическият екип на губернаторът.

Вижте подробности във видеото.

Гласуваното решение от местния парламент поражда редица въпроси за начина на управление на Община Пловдив и как това се отразява на бизнеса и гражданите.

Областният управител пита:

“Защо бизнесът трябва да плаща разходите за гориво на служебните автомобили на общината чрез такси за поставяне на маси на открито? Това е незаконно!

Как се отнасят разходите на служителите на общината към ползването на тротоар за продажба на вестници, списания и книги?

Кои са тези други некласифицирани разходи, които пловдивчани поемат за повишаването на конкретни такси?

Кои са тези външни услуги, в размер на над 22 млн. лева, които се разпределят? Нищо от това не става ясно.“

Йордан Иванов коментира, че няма съмнение, че се извършват разходи, за да се предоставят тези услуги, но това трябва да се аргументира ясно за всяка една услуга поотделно.

Нещо повече областният управител съобщи, че в предложението за повишаване на таксите, когато е било публикуване за обсъждане и внесено в Об С за гласуване, не е имало калкулации, на базата на които се прави то. Тези сметки трябва да бъдат публични, категоричен е Иванов.

Такива калкулации са предоставени допълнително от Община Пловдив на областния управител, но не са оповестени пред обществеността.

“Не може ръководството на общината да очаква някой да спазва закона, когато самата тя не го прави. Институциите трябва да дават пример. За да бъдат повишени таксите, за това трябва да има адекватен анализ“, заключи губернаторът.

Освен че не са публични, изготвените от община Пловдив материално-технически и административни количествено-стойностни сметки, с които мотивира повишението на таксите за общински услуги, са и бланкетни. В тези сметки липсва адекватен финансов анализ, въз основа на който следва да се определят въпросните такси.

Според Закона за нормативните актове мотивите към всеки проект за изменение на общински нормативен документ трябва ДА СЕ ПУБЛИКУВАТ предварително в сайта на съответната община. Община Пловдив не е направила това.

Още по темата може да прочетете в статията Няма да пипат цената на Синя зона в Пловдив, скобата ще се плаща 40 лева. 

Споделете ни във:

1 thought on “Йордан Иванов: Защо бизнесът трябва да плаща разходите за гориво на служебните автомобили на общината чрез такси за поставяне на маси на открито? Това е незаконно!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.