Няма да пипат цената на Синя зона в Пловдив, скобата ще се плаща 40 лева

Актуално Власт Градът Изпод тепето Новини

Вдига се такса “куче”, тротоарното право – не

Паркирането в Синя зона в Пловдив остава 2 лв./час. Вдигат се обаче таксите за скоба и репатриране. Това става ясно от публикуван за обсъждане на сайта на Общината Проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги.

За да освободят автомобила си от поставен скоба, неплатилите престоя си в Синя зона вече ще дължат 40 лева. Таксата е увеличена с 10 лева. Последното ѝ увеличение бе през 2015-а, когато скочи от 20 на 30 лв.

Репатрирането на неправилно паркиран автомобил вече ще струва 80 лева. Още толкова ще трябва да плати собственик на кола, закарана на наказателен паркинг, за да си я вземе. Досега тази такса бе 60 лв.

Друга такса, която се увеличава по предложение на ОП „Паркиране и репатриране“ е тази за преместването на аварирал автомобил. Тя скача от 72 на 90 лева с ДДС.

В мотивите са вдигането на цените е записано, че те „са в резултат на финансов анализ, извършен на база счетоводни данни към 31.12.2021 г., показващ значителен превес на извършваните от общинската администрация разходи над получаваните приходи от такси за ползване на тротоари, площади, улични платна и терени с друго предназначение, които са общинска собственост.

Добрата новина за заведенията е, че планираното увеличение на тротоарното право, не е отразено в Проекта на Наредбата. Няма и промени в цените за наемането на общински зали, охраняеми паркинги и спортни съоръжения.

Предлаганите цени на общинските услуги ще влязат в сила от 1 април 2022-ра след гласуване в Общински съвет.

Собствениците на кучета, които до сега плащаха такса от 30 лева вече ще плащат 50 лв. Припомняме, че първоначално администрацията искаше таксата да е 90 лева. Тук предложението е новата такса да влезе в сила от 01.04.2023 г.

Споделете ни във:

1 thought on “Няма да пипат цената на Синя зона в Пловдив, скобата ще се плаща 40 лева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.