Виенското колело на площад Централен не е съгласувано с НИНКН (ГАЛЕРИЯ)

Актуално Градът Култура Новини Под ножа

Гигантското Виенско колело на площад Централен не е съгласувано с Националният институт за недвижимо културно наследство, научи Под тепето. Умишлено или не, общината е пропуснала тази процедура. Монтирането на атракциона е одобрено от ЕСУТ, но не и от НИНКН, а това е абсолютно задължително за тази градска част. По наша информация, която ще се опитаме да потвърдим в понеделник от Министерството на културата, администрацията не е стартирала процедура за това към Института, което е нарушение на Закона за културното наследство. Това повдига още един много сериозен въпрос относно позиционирането на това многотонно съоръжение на реконструирания площад, само на метри от прекрасно експонирания Форум Запад: „Законно ли е?”.

Така или иначе издигането на въртележката продължава вече цял ден. Няколко огромни тира с нидерландски регистрации докараха конструкцията, а кран вдига отделните елементите от нея. Колелото ще е с диаметър 33 метра, ще се простира на площ от 340 кв.м. и ще се извисява почти до покрива на бившия Партиен дом. За да го експлоатира в продължение на месец, варненската фирма „Меджик плей” ще „напълни” градската хазна с 23 100 лева.

В същото време кметът Здравко Димитров и екипът му не правят никакви усилия да изработят и сложат задължителните информационни табели на Форум Запад. Вероятно, за общината начинанието е много скъпо, трудоемко и далеч не толкова атрактивно. Дано поне тези средства бъдат използвани за така важните табели за форума, за които проект има арх. Румяна Пройкова.

Както писахме по-рано днес, намерението на общината е било на площада да се превърне в селски панаир, със стрелбище и различни сергии. За щастие, от първоначалното желание на някои от управляващите, панаирът няма да е пълен.

Припомняме още, че бившият кмет Иван Тотев определи случващото се на площада като „Грешка, голяма грешка”,  а кметът на район „Централен” е разбрал за намерението на голяма община от медиите.

Споделете ни във:

24 thoughts on “Виенското колело на площад Централен не е съгласувано с НИНКН (ГАЛЕРИЯ)

 1. Не било съгласувано с НИНКН…много важно…И ако се съгласува какво, НИНКН освен ялово да се опитват да си оправдаят съществуването друго не правят.

  1. Ти като не се вълнуваш – що се пънеш да пишеш. Работата е там, че няма как да се съгласува, щото е незаконно. Капиши?

 2. Най добре е колелото да падне назад и да бутне партийния дом, бившия. С един куршум – два заека.

 3. Къде е Зам.кмета по културата? Да не е в отпуск и той? каза:

  Зам.Кмета по „Култура, археология и опазване на културното наследство“ Павел Панов задължително трябва да вземе отношение по проблема. Случаят трябва да се разнищи, за да бъдат пресечени мераците на гербаджиите да печелят от селски панаири.

  1. Той планирВа бъдещите Клайдермани да музицират асансьорна приспивателна музика с тук-таме ресторантски драматизАм.

   Подпомаган от Генералнио Директор Грозев от Коньовица.

   За да може баскетБОЛНИЯТ мозъклия спокойничко да си дреме в болнични, както всяка хитра МУТРА

   1. За сведение на „заслужилия архитект на НРБългария “ пишещ глупости с малки и големи букви, зам. кметът по култура се казва Пламен Панов. Но за акцентуирани хора с напреднала склероза и психични отклонения това са подробности.

   2. Не знам кой с каква шия е, но твоята глава не те слуша. Наистина имаш нужда от психиатър.

  2. Тъпчо нещастен, не можеш да му се нанесеш на малкия пръст на зам.кмета по култура. Толкова си изкуфял и злобен, явно нещо много те нерви . Комплекси деденце, комплекси!

   1. Беше работа на зак.кмета Панов навреме да спре това безумие, защото му е в ресора, и да съгласува с Министерство на културата проекта (ако може), а не да пише становища във фейсбук постфактум. Негова работа е да се бори с вредителите на културата, затова е овластен. Но се иска смелост да се опълчиш на герберите, които са те назначили.

    1. Ами четете непредубедено! Всичко може да се предотврати, когато го очакваш. Явно проблемът не е в най-качествения зам.кмет. Де да бяха всички като него!

    2. Господинът с малките и големи букви явно е твърде нясно с процедурите по съгласуване на проекти. Да , ама не ! Наясно е само да критикува, обърнете внимание млади и къдърни мъже – за справка Теодор Караколев и зам. кметът по култура. За съжаление болест на възрастта и комплекси, няма лечение.

    3. „Фен . . .“ и агитката му се отплесват от темата в опит да отклонят разговора към дребнотемие.
     Права е управата!

 4. Апелирам екипът на „Под тепето“ и „Наистина Пловдив“ да сигнализират Министъра на Културата и всички останали компетентни институции, за да бъде прекратено това НЕЗАКОННО начинание и да бъде направена проверка КОЙ е разрешил подобен проект. Напомня ми за онова пошло среднощно парти на Античния театър, което възмути обществеността. Днес се натъкнах и на други неприемливи и вероятно НЕЗАКОННИ (без необходимото съгласуване с НИНКН) инициативи и в Градската градина – отново Културна ценност с национално значение – където бяха опънати множество въжета по столетните дървета, а десетки чакащи на опашка майки и деца тъпчеха зелените площи в очакване дечурлигата да бъдат закачени и издигнати на куки над земята (и надлежно заснети на телефона). Що за провинциализъм и погазване на закона от страна на Община Пловдив, която разрешава подобни простотии и търгува на парче културното наследство на града срещу някой лев, ПОГАЗВАЙКИ ЗАКОНИТЕ. Какво ще остане от Градината, ако всички започнат безразборно да я тъпчат и катерят дърветата? Да спрем ЗАЕДНО СЕЛЯНИЯТА в Пловдив! Като искат Виенско колело – да го направят на Гребната база, там където е имало такова и преди.

  1. На Панаира пред палатата дето въртяхме „ВАРИЕТЕ“ с бесни танци върху брега на Марица хем ша изглежда ‘убавко, ‘ем ша е настрани да не яде квадратури безплатно, ‘ем ша печели точно толкова, понеже БУДАЛИ ДА МУ ПЛАЩАТ НЯМА.

  2. Виенско колело имаше преди години точно на пл. Централен, както има в централната част на много световни градове. Само че удобно не си го спомняте. Или просто се правите на пловдивчани, а не сте. Воят, който надигате сега, е просто смешен! А оная нелепа кула за откриването на Европейската столица на културата, за която отидоха милиони, я забравихте вече. Няма нищо селско в едно виенско колело. Ако има грешка, тя е може би от инженерна гледна точка или парите за наем са малко, но не и като вид атракция. Даже ще е забавно да се наднича в прозорците на Партийния дом, а служителите пък ще се развличат с гледката 🙂

   1. Мая не знам кой набор сте, най-вероятно сте от милениумите, щом не разбирате какъв е проблема и твърдите, че ще ви е забавно да надничате в Партийния дом от Виенско колело. Да не сте една от авторките на проекта, че сте така лично засегната? Виенското колело във Виена не е в историческия център, а в един доста отдалечен увеселителен парк, където му е мястото. А „нелепата кула“ за милиони при откриването на ЕСК съвсем не оправдава случването на подобни нелепи проекти и в бъдеще.

 5. Герберастия. Гадна, долна, тъпа герберастия. Ония с двете мозъчни клетки дето се води кмет изчезна като страхлив герберски плъх. ДЕВМ боклуци.

 6. „Форум Запад“ – впечатляващо! Колкото и “ Форуми“ да се изградят – все тая…Погледнете актуалните новини от града – чорапи и виенски колела! И това от втория /уж/ по големина град в България!
  Някъде се спомена, че фирмата организатор, е варненска – опитах да си представя – къде във Варна може да се изгради такова съоръжение, от типа “ Луна парк“ – и не успях! Навсякъде във Варна подобно нещо би изглеждало пошло и неуместно, вероятно единствено в парка на Владиславово, ще е на мястото си. Докато в Пловдив, град с претенции – всичко е позволено, нещо повече – никой нищо не знае и не отговаря за нищо! Само безмислени статии, констатиращи безумията ставащи / случващи се/, в града.

  1. Щом "на запад" няма оборот, в РУМЕЛИЯ будали изобилстват каза:

   На „запад“ във Виена щом не прави ПАРИ поради липса на интерес то тогава следва да го преместимЕ по на изток, по в циганията, по в селянията!

   Има да се радват, милите, има да се юркат! Те ша си организират и Агитки, и ИнициЯтивни Комитети да се прибавят също и няколко ВЪРТЕЛЕЖКИ, така както и СТРЕЛБИЩА, и ПЪРЗАЛКИ – нека!

   Все по-развит става Пловдив, ура! ГЕРБ за винаги, за едно!

 7. А къде е бойко рашков?а защо мълчи проф.минеков?кога ще се намеси президента?

 8. Ох, раздувайте новината, барем служебното правителство чуе! каза:

  Дано спрат това недоразумение с прекрасния ни площад!

 9. Не оставяйте този въпрос да мине между капките! Тия закони и правила не са само за декорация. ТРЯБВА ДА СЕ СПАЗВАТ! Някой трябва да понесе отговорност и да не се повтарят такива извращения. Баскетболиста, който за съжаление изпълнява функцията на кмет на града трябва да обясни как така тихомълком се случва това!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.