АктуалноГрадътЖивотИзбор на редактораКултураСпорт

Върнаха паметника на Христо Ботев на стадиона

Паметникът на поета и революционер Христо Ботев бе върнат на стадиона дни седмици преди приключването на строителството от този етап и пускането на съоръжението в експлоатация. Той е пред централната трибуна към бул. „Източен“ на специално оформеното уширение на тротоара.

Поставянето му стана днес преди обед в присъствието на кмета Здравко Димитров, строителят на обекта Илиян Филипов, както и легенди на „канарчетата“.

До последно паметникът бе на тренировъчната база на Коматево. Това е първият бюст на Христо Ботев в Пловдив. Поставен е през 1927 година пред първия стадион на Спортен клуб „Ботев“ – в квартал „Ухото“ в днешния Кючук париж, където в момента играе Спартак Пловдив. Самият клуб е инициатор на издигането на този паметник, създаден от скулптора Васил Вичев. В журито, избрало този проект, са били един от водещите архитекти в Пловдив по това време – Стойко Стойков и легендарният пловдивски художник Цанко Лавренов.

Паметникът е преместен от Кючук париж на стадион „Христо Ботев“ през 60-те години, а при началото на реконструкцията бе временно поставен в Коматево.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

  1. Тоя противопожарен кран отзад супер много отваря паметникът. Вижда се че инженерната мисъл на булгаристан е преминала в столюпиновският милет. Държавата е тръгнала към добро! МашалА

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина