В Пловдивска област има 89 приемни семейства

Актуално Градът Новини

Програмата е удължена до 2021 година, търсят се още приемни родители

Никола Михайлов, стажант

“Към 31 август в областта съществуват 89 приемни семейства, от които 16 са свободни.” Това съобщиха от Областния екип по приемна грижа – Пловдив днес на тематично събитие – част от кампания за набиране на приемни семейства в региона, което се проведе в Дома на Културата “Борис Христов”.

Въпреки че Пловдив е първият град, в който се е появила социалната приемна грижа преди повече от 20 години, тази програма скоро ще приключи, като за момента е удължена до 2021 година, стана ясно още на срещата.

Събитието водеха началникът на областния екип по приемна грижа Мария Коруева и администратор областен екип за управление – Пловдив Добринка Бинева. Те, заедно с няколко приемни родители, разказаха колко удовлетворително е да се занимаваш с тази дейност – да знаеш, че помагаш на дете в нужда да расте щастливо.

Емилия Иванова, директор на Регионална Дирекция “Социално подпомагане”, сподели, че целта на кампанията е да бъдат намерени желаещи да се грижат за деца от 0 до 3 години. “Една от областите в България сме където има най-много приемни семейства. Не като бройка – други области имат повече регистрирани приемни семейства, но в Пловдив в най-много от тях са настанени деца. На вчерашната конференция имахме честта да утвърдим едно младо семейство. Хора на по 30 с две деца, разбрали от друг приемен родител за приемната грижа. Мъжът в семейството каза, че се опитват да въвлекат свои приятели, но те се страхуват. Не се страхувайте, съхранявайте вярата в доброто и раздавайте безкрайната си любов.”

Гости на събитието бяха директорът на Дирекция „Социални дейности“ Веселина Ботева, областният координатор на Националната асоциация за приемна грижа Надя Бобева и директор Дирекция „Бюро по труда“ – Пловдив Иванка Власева. По думите на Ботева, приемната грижа е съществувала и преди векове. Във времена на войни, много деца са оставали без родители и са били отглеждани от други хора.

“Ние сме длъжни да се погрижим за тези деца и се радвам, че имам възможността да бъда част от този екип, давайки любов и давайки шанс на тези деца да растат в семейна среда. Нито едно дете не заслужава да расте в социална институция.”

Най-прочувствени слова изрече ресорния зам.-кмет:

“Всички деца са наши. И от нашето поведение зависи какъв пример ще им дадем за времето, което им предстои. Всички деца са наши, защото те са раждани с любов. Защото една майка е погледнала с просълзени очи към собственото си чедо. Ако ние не уважаваме този факт, който природата ни е дала, означава, че не уважаваме нищо в този свят. Няма значение колко сме красиви, какви коли караме, какви са дрехите ни. Всичко това няма значение, ако не дадем право на един живот да се развие, да получи щастие и да се радва на този живот.”

Анести Тимчев- заместник-кмет по “Европейски политики и социални дейности” не забрави да предаде поздрави от кмета Здравко Димитров и декларираната му готовност за подкрепа.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.