АктуалноВластНовиниРазследване

Уволняват шефовете на Български пощи след кибератаката

Калина Константинова: С терористи от Руската федерация не преговаряме и няма да плащаме откуп 

Подозират и вътрешен човек 

Правителството е разработило стратегия за оздравяване и модернизиране на пощите

Заместник министър-председателят Калина Константинова е поискала оставката на изпълнителния директор и целия състав на Съвета на директорите на „Български пощи“. Това обяви самата тя по време на пресконференция в Министерския съвет.

По думите й, „Български пощи“ систематично и последователно са били водени към фалит. „Държавата е била не майка, а мащеха за дружеството“, заяви Константинова и добави: „Давам веднага пример. Министерство на финансите на ГЕРБ системно е недофинансирало Български пощи, въпреки поетия ангажимент. За разходи, направени през 2018 и 2019 г., държавата недофинансира “Български пощи” с над 36 милиона лева. Къде са отишли тези милиони, които са били дължими на Пощите, остава загадка“. 

Заварихме дружество, което благодарение на лош мениджмънт и държавно безхаберие отчита все по-главозамайващи загуби и за 2021 г. те са в размер на 13 милиона лева, въпреки че е планирана печалба от 100 хиляди лева, каза още вицепремиерът.

Тя посочи, че мениджмънтът на дружеството не е полагал усилия да промени нещата. По думите ѝ директорският състав на „Български пощи“ не е бил променян в последните 6 години, въпреки огромното текучество на служителите. Според Константинова никой собственик на компания не би държал на управленска позиция хора, които позволяват загубата на пазарен дял и едва половината от пратките стигат навреме.

Вицепремиерът отбеляза, че „Български пощи“ са 100 процента държавно предприятие, което има 2973 пощенски станции и над 9000 служители. Годишното финансиране на дружеството е 80 млн.лева.

Константинова каза, че „Български пощи“ са основен приоритет на управлението.

Правителството е разработило стратегия за оздравяване и модернизиране на пощите, като работи по изпълнението ѝ от самото начало. „Подготвихме изцяло нов проект по Плана за възстановяване за 100 млн. лв. и той вече е одобрен“, каза Константинова.

Тя отбеляза, че вярва, че „Български пощи“ са безценен държавен капитал и на много места по света те са реално единственото лице на държавата за хората. Навсякъде такава инфраструктура е богатство, което се ползва и развива, а не се разрушава, посочи вицепремиерът.

Голяма част от функциите на Пощите след хакерската атака вече са възстановени, стана ясно по време на пресконференцията в МС. Приоритетно се пускат услуги, които са жизненеобходими.

В екипа на дружеството има подозрения за вътрешен човек, който е съдействал евентуално за руската хакераска атака, в която личал „почеркът на техните служби“.

„С терористи от Руската федерация не преговаряме и няма да плащаме откуп“, коментира съветникът на вицепремиерката Васил Величков, след като обичайно това бил почеркът на руските хакери. Само в 8% от случаите обаче те давали ключа на платилия откупа.

Източник: dir.bg

Снимка: бта

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина