АктуалноГласовеГрадътМненияНовини

Търсят варианти за решение на казуса с водата в Брестовица тази седмица

Тази седмица ще стане ясно как ще се развие казуса с водата в село Брестовица. Това съобщи директорът на ВиК- Пловдив Спартак Николов след днешната първа копка на пречиствателната станция.

„ Тази седмица ще бъда поканен на среща в Холдинга, за да се коментират варианти относно възможността по най-бърз начин да се предприемат реални действия. След срещата с областния управител разбрахте, че са предложени и допълнителни варианти- проектът да бъде включен в Плана за възстановяване и развитие, в частта „Канализации и пречиствателна станция”. Това е допустимо. Но евентуалното му одобряване би изтеглил доста във времето една такава реализация. Затова ще се мисли върху варианта сега съществуващият договор, който екипът на ВиК- Пловдив счита за законосъобразен в условията на частично бедствено положение и забрана на РЗИ за употреба на водата за питейни нужди, да бъде преработен. Така ще се мисли този проект да бъде реализиран, като единствената забележка при предварителното съгласуване с АОП бе именно асфалтирането. От страна на агенцията бе посочено, че то няма пряка връзка към предотвратяване опасността за живота и здравето на гражданите като линейна инфраструктура. На редицата срещи аз бях поел личен ангажимент да включа асфалтирането от бордюр до бордюр воден от идеята, че един такъв разход е защитим и е допустим по линия на европейските програми”, подчерта Николов.

Той допълни, че ще настоява твърдо за бързи решения от страна на надзора на ВиК холдинга.

„ Експертен съвет приеха проекта, който след това мина за одобрение от Управителен съвет на холдинга, така че считам, че ние имаме всички основания след едно преразглеждане Надзорния съвет да даде своето утвърждаване при изваждане на асфалтирането. Защото кметът на община Родопи ясно заяви на срещата в областна управа, че е готов да търси допълнително финансиране, въпреки че преди това неговите изявления бяха, че общината няма възможност. Така че при този негов ангажимент имаме пълните основания да отпадне това притеснение за неспецифични дейности, което ще намали проекта почти наполовина- от 25 милиона на 12,5 милиона. И от финансова гледна точка това е много по-добре за дружеството, защото ВиК щеше тегли кредит за тези дейности”, каза още по темата директорът на ВиК- Пловдив.

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина