АктуалноБългарияНовиниПод лупа

Три уловки при отстъпките за смартфони

Вижте скритите страни на офертите при трите мобилни оператора, на които задължително да обърнете внимание

Кое е най-изгодно: да сключите договор за мобилни услуги, да закупите устройството без абонамент или разсрочено плащане?

Промоционалните офертите на мобилните оператори за смартфони винаги са се радвали на голям интерес. За техните скрити страни, разказват от асоциация „Активни потребители“.

Много потребители смятат, че ако закупят крайно устройство чрез мобилните оператори A1, Виваком или Йеттел ще получат по-изгодна оферта и ще спестят пари. В офисите и онлайн порталите на операторите се предлагат стотици модели смартфони и обикновени телефони, а заедно с тях и разнообразни планове, с които устройствата да се комбинират. Потребителите могат да се сдобият с крайно устройство със значително намаление, ако сключат договор за мобилни услуги с оператора, или могат да закупят устройството без абонамент, но на по-висока цена. Налични са и възможности за разсрочено плащане на вноски.

Дотук звучи хубаво, но има и множество условия, които е добре да познавате:

– договорите за мобилни услуги с предоставяне на крайно устройство обвързват потребителя,

– потребители с безсрочен договор трябва да преминат на срочен такъв, за да се възползват от възможността за по-евтино крайно устройство,

– в случай на предсрочно прекратяване се дължат неустойки до размера на цената на апарат без договор, въпреки че в информацията на операторите може да се нарича „пазарна цена на устройството“.

Цените на мобилните оператори в сравнени със свободния пазар

Операторите предлагат крайни устройства на еднократно плащане с абонамент и без абонамент. Без абонамент цената е по-висока, а по-ниската цена на устройството с абонамент зависи от цената на абонамента и продължителността на договора. Разгледахме и сравнихме цените на шест устройства – три устройства, които спадат към по-луксозните модели смартфони и три смартфона от средната класа устройства, популярни на пазара.

За целта на проучването използвахме най-изгодните цени на устройствата, които предлагат операторите. За да се възползвате от тази цена обаче, трябва да се абонирате към най-скъпите им плановете, които варират обикновено между 50 лв. и 60 лв. Има една особеност и тя е цената на устройството при предсрочно прекратяване на договора. Оказва се, че цената, която трябва да бъде платена може да бъде над 90% повече от цената, на която е сключен договора и която е привлякла вниманието на потребителите.

Следващата най-скъпа опция след лизинга е закупуването на устройство в брой без абонамент. В четири от шестте извадени примера цената в брой без абонамент, която предлагат и трите оператора, е по-висока от средната пазарна цена. В останалите случаи пазарната цена е по-ниска от тази без абонамент на поне един от операторите.

Най-изгодно е закупуването на устройство с подписване на договор за абонамент. Несъмнено най-добрите оферти от тази категория са от А1 при най-скъпия им план Unlimited Ultra. В проучването са разгледани цените на крайните устройства, комбинирани с най-скъпите абонаменти на операторите. Ако потребителят ползва по-евтин абонамент, то цената за устройството ще е по-висока и в тези случаи може да се изравни или дори да надмине пазарната.

Другият проблем при най-изгодните оферти е рискът, че при предсрочно прекратяване на договора, потребителят ще заплати цената на устройството без абонамент и в брой. Тази „пазарна цена“ според операторите е всъщност най-скъпата опция, която те предлагат и в 6-те разгледани случая е по-висока от средната налична на пазара. И трите оператори искат от потребителя като неустойки при предсрочно прекратяване направените отстъпки от крайните устройства, което означава, че дори потребителят да заплати в брой своето устройство при подписване на договора, при предсрочно прекратяване той ще трябва да доплати пълната цена, на която всъщност се предлага устройството.

Условия за предсрочно прекратяване на договори с включено крайно устройство 

Ако потребител желае да закупи устройство в брой или на лизинг на преференциални цени, трябва да го комбинира със срочен договор за 24 или 36 месеца. Тези изгодни оферти обаче имат една уловка и тя е свързана с предсрочното прекратяване на абонамента. Има много житейски ситуации, в които се налага прекратяване на договора като например, недобро покритие на мрежата, заминаване за чужбина, смяна на месторабота и др.

Според индивидуалните договори на А1 при предсрочно прекратяване на абонамент с включено крайно устройство абонатът следва да възстанови и „част от стойността на отстъпките от абонаментните планове и от пазарните цени на крайните устройства (закупени или предоставени), съответстваща на оставащия срок по договора.“ За пазарни цени се приемат цените на устройствата, закупени без абонамент, въпреки че нашето проучване показва, че в повечето случаи те са по-високи от средните пазарни цени.

Подобни са условията и при Йеттел. Според индивидуалния договор на оператора „потребителят дължи и такава част от разликата между стандартната цена на устройството (в брой, без абонамент), съгласно ценова листа, действаща към момента на сключване на договора, и заплатената от него при предоставянето му (в брой или съответно обща лизингова цена по договора за лизинг), каквато съответства на оставащия срок на договора“. При Йеттел е категорично ясно, че се възстановява цената на устройството без абонамент винаги при предсрочно прекратяване на договора, независимо дали е закупено в брой или на лизинг.

Условията относно крайните устройства не са уредени изчерпателно в индивидуалните договори на Виваком, най-вероятно защото те сключват отделни споразумения с потребителите си относно крайните устройства. В общите условия са посочили, че при крайни устройства, закупени на лизинг, договорните отношения се запазват дори след прекратяване на договора за мобилни услуги. А ако е закупено в брой устройството заедно с определен абонаментен план, то „абонатът следва да възстанови на Виваком всички суми, получени като субсидии или отстъпки, предоставени с оглед определен срок на договора“.

Нека онагледим с прост пример: ако закупите устройство с цена без договор 1400 лева и цена с договор от 1000 лева, платими на 24 вноски по 50 лева, и прекратите договора след 4 месеца, ще трябва да изплатите остатъка не до 1200 лева, а до цената без договор 1400 лева.

Полезни съвети

1. Ако потребител желае да закупи ново мобилно устройство, най-добре е първо да провери опциите на свободния пазар, защото е възможно там да намери по-изгодни оферти от тези, които предлагат операторите. Повечето магазини на свободния пазар имат и опции за лизинг, ако не сте готови да заплатите цялата сума наведнъж.

2. Ако желаете да закупите с абонамент крайно устройство, можете бързо и лесно да проверите офертите и на трите оператора онлайн. Внимателно прегледайте всички оферти и не забравяте да потърсите и цената на устройството без абонамент.

Източник: Активни потребители

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина