АктуалноГрадътНовиниОбщина Пловдив

В Пловдив вече има три центъра за деца – бежанци от Украйна – ВИДЕО

Дневен център за деца на бежанци от Украйна отвори официално врати днес в Пловдив. Той се намира в две от помещенията на бившата най-голяма подблокова градина в града под тепетата – на ул. „Кичево“ в район „Южен“.

На събитието присъстваха кметът на града Здравко Димитро, заместник-кметът по образование Стефан Стоянов и Наталия Еллис от Фондация „Юкрейн съпорт енд реновейшън“.

Центърът е с капацитет 25 деца. Там вече се обучават 15 малчугани, преди да бъдат приети в системата на детските градани в общината.

В новия център украинските малки деца в яслена и градниска възраст ще се адаптират и ще се подготвят за прием в традиционните детски градини. Тук те ще учат български език, а от фондацията сме осигурили психолози и логопеди, за да ги подкрепят„, посочи Наталия Елис.

Вижте още какво разказа тя в следващото видео.

„Направихме трети буферен център, защото идват и повече хора от Мариупол, Запорожие, Харков, Херсонска, Одеска, Киевска области. И се връщат от Румъния, Дания, Чехия, Полша, защото доста деца и родители, след пребиваване в няколко страни, са разбрали, че в България са по-добре. По статистика на ООН сега България е на по-високо равнище от гледна точка на подкрепата на бежанците“, посочи Наталия Елис.

Кметът Здравко Димитров припомни, че в Пловдив бе създаден първият център за временно настаняване на украинци бежанци – Втори дом – още в първите дни на започването на войната в Украйна. По думите му, местната администрация е тук е направила всичко те да се адаптират.

Димитров анонсира, че утре заминава за Краков, Полша, а поводът е номинацията на Община Пловдив, като единствена от България, сред финалистите за наградата „Иновации в политиката“ на ООН. Припомняме, че градът под тепетата кандидатства с проекта „Втори дом“ и програмата за помощ и интегриране на украински бежанци в Пловдив. Номинациите, които са в шест отделни категории, се оценяват от 1500 европейски граждани, които разглеждат анонимно подадените проекти. Церемонията по награждаването се очаква в четвъртък, тази седмица.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина