АктуалноБизнесБългарияНовини

ТОП 4 на хипермаркетите у нас

Търговците на дребно в Топ 50 за изминалата година отчитат милиардни обороти, които до известна степен бележат ръст от инфлацията. В годината на войната, инфлацията и скъпите храни приходите от продажби на големите търговски вериги в топ 50 на сектора нарастват с 23.4% средно. Ако се приспадне средногодишната потребителска инфлация от 15.3% за годината, чистият растеж е 8.1%.

Кауфланд продължава да е лидер, а Лидл приближава върха с оборот от почти 2 млрд. лв., на BILLA и METRO надскочиха 1 млрд. лева.

Инфлацията през 2022 г. ускори процесите и за първи път оборотът на „Кауфланд“ вече надминава 2 млрд. лева, а този на „Лидл“ е само на 1 млн. лв. до прага. Освен това през изминалата година продажбите на още две компании надхвърлиха милиард – за първи път „Билла“ и за пореден, но след години пауза при „Метро кеш енд кери“. Тези четири ритейлъра генерират над 40% от общите приходи на компаниите в топ 50 за 2022 г., които са малко над 14.7 млрд. лева.

И четирите са широкоспектърни ритейлъри на бързооборотни стоки. Поскъпването на храните беше голяма тревога на потребителите през миналата година. Фокусът на интереса им обаче, изглежда, е бил в други посоки – при търговците от много други по-тесни сегменти ръстът на продажбите през миналата година е по-голям.

При по-специализираните търговци на бързооборотни стоки – двете вериги за акцизни стоки (Lagarder и „Аванти“), които имат дял от около 2% от общите продажби в Топ 50, бележат среден ръст от 22.6%. А при двете вериги дрогерии (dm и Lilly Drogerie) и бранда за козметика в по-висок клас Douglas, средният ръст е 34.11%. Интересното е, че най-голямо е увеличението на продажбите (37.6%) при Douglas. За сравнение онлайн магазинът на парфюми parfum.bg отбелязва ръст от едва 7.6%. С него делът на този тип търговци от продажбите в Топ 50 става 3.5%, а общият ръст – 29.8%.

През 2022 г. с най-високи средни ръстове са веригите за дрехи, „направи си сам“ и мебели.

Сумарният дял от продажбите в Топ 50 на осемте вериги от типа DIY търговците („направи си сам“) и за мебели през миналата година е 11%. При мебелните ръстът е 25.8%, като лидер продължава да е JYSK, а при DIY е почти 28% и лидер отново е Praktiker. С ръстове над 30% в групата са Praktis („Мегадом“) и Mr. Bricolage („Доверие-Брико“). Глобалният лидер IKEA, представлявана в България на франчайз от „Хаус маркет България“, има най-нисък ръст от всички – 15.4%.

Източник: Капитал

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина