Свързана с Трейс Груп фирма е изготвила пазарното проучване за Хуманитарната

Актуално Гласове Градът Избори 2021 Новини

„Имаме съмнения, че в този проект има порочни практики, но направихме всичко възможно да бъдат осигурени средства за тези 2 хиляди деца, които учат в Хуманитарната гимназия и за тази историческа сграда”. Това заяви народният представител от Продължаваме промяната Росен Костурков. Той съобщи добрата новина за града днес, две министерства ще осигурят 4 милиона лева за консервацията, реставрацията и ремонта на Хуманитарната гимназия с уточнението, че оттук нататък топката остава в общината, която трябва да задейства и реализира процедурата по обществената поръчка.

„Проектът е направен в цялост така, че да има един изпълнител за всички дейности. В КСС-то са включени 5 процента непредвидени разходи и има надхвърлени стойности от около 15-20 процента, което може би е нормално в ситуацията на инфлация и плаващи цени. Има обаче усещане за нерегламентирани и недобри практики. От районната администрация се отказаха да разделят проекта. Поискахме направеното пазарно проучване- за неговото изготвяне се е явила само една софийска фирма, а стойността, която е посочена в него е 12 милиона лева”, коментира Росен Костурков. Той съобщи, че въпросната фирма е Смарт Билд Диджитал, с управител Стела Петрова-Манева. Според него дамата е свързана с клоновете на Трейс груп в Бургас и Ямбол.

Народният представител от ПП уточни, че има два варианта за реализиране на обществената поръчка- от ръководството на училището, или от район Централен. Първият вариант е по-сложен, тъй като училището е образователна институция и няма опит с такива мащабни поръчки и проекти.

„Много изкъсо ще следим този проект чрез нашата организация Общество на промяната, чиято цел е именно да съблюдава изразходването на публични средства по проекти. На този етап кметът на район Централен Георги Стаменов отказва да раздели проекта на части и иска да бъде осигурена цялата сума от близо 8 милиона лева, за да се стартират процедурите. А с тези 4 милиона лева могат да се извършат повечето от дейностите- самата консервация и реставрация, която е на стойност 2,7 милиона лева, ел и ВиК, и дори довършителните дейности. Освен това първите 400 хиляди лева от държавата за Хуманитарната гимназия вече са преведени по сметката на училището- те са за покрива. Сега голяма част от парите са осигурени и нещата опират до това район Централен да обяви обществена поръчка. Искаме да не се отлага повече. Най-добре е всичко да стане на етапи, но може и в цялост да се обяви за целия проект. От район Централен обаче бавят нещата. Топката е в тях”, допълни Росен Костурков.

Той уточни, че след питане на Продължаваме промяната станало ясно, че никой не е кандидатствал за поръчката на инженеринг за нов корпус към Хуманитарната гимназия.

 

Споделете ни във:

3 thoughts on “Свързана с Трейс Груп фирма е изготвила пазарното проучване за Хуманитарната

  1. Защо се написаха 3-4 статии в рамките на няколко часа за пресконференцията на една измислена партийка, наречена ПП???

    Каква свобода на медиите, искате после? Слугинаж пълен, за съжаление.

    1. А за кой да пишат, бе Мунчо – за твоя Копейкин или за Буци Чекмеджанов ?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.