АктуалноГрадътНовини

Две министерства осигуряват 4 млн. лева за ремонт на Хуманитарната гимназия

„Топката остава в Общината, която трябва да стартира обществена поръчка за така важния проект“, обявиха от ПП

Министерство на културата и Министерство на образованието и науката отделят общо 4 млн. лева за дългоочакваната консервация, реставрация и ремонт на паметника на културата от национално значение – Хуманитарна гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“. Това съобщиха днес на пресконференция в Пловдив депутатите от „Продължаваме промяната“ избрани от града – Росен Костурков и Никола Ангелов.

След настояване на пловдивската структура на ПП, двете министерства са решили да обединят финансови усилия и да отпуснат първия голям транш от средства за реконструкцията на знаковото училище и прилежащите му части – двора и оградата. 1,3 млн. от общо 4-те ще бъдат отпуснати от МОН, а останалите ще бъдат осигурени от МК. Днес в културното ведомство е имало комисия по темата, като преди нея са им липсвали два документа, които е трябвало да изпратят от администрацията в район Централен.

„Оттук нататък топката остава в Общината, и конкретно в район Централен, откъдето трябва да бъде обявена обществена поръчка за реализиране на проекта“, обясни народният представител от „Продължаваме промяната“ Росен Костурков.

Преди той да съобщи добрата новина за града, Елена Филипова от Инициативния комитет на родителите от Хуманитарната гимназия припомни цялата предистория с очакванията за ремонта на сградата и действията или бездействията на институциите до този момент. Тя подчерта, че тежкото състояние на историческата сграда е ясно и документирано още през 2018г., но в продължение на години Община Пловдив не е направила нищо, за да осигури финансиране за ремонта на гимназията. След изготвен проект от район Централен и неговото одобрение от МК, вече има издадено строително разрешение и с осигурените от държавата 4 млн. лева строителните работи могат да започнат веднага след провеждане на процедура по обществена поръчка.

Общата стойност на проекта е близо 8 млн. лева като 2,7 от тях са за консервация и реставрация на паметника на културата. Филипова припомни, че въпросните средства не бяха включени в бюджета на града тази година и Общината отново предприе ремонтни дейности на парче, които по никакъв начин не подобряват състоянието на сградата.

„ПП направи за няколко месеца това, което Общината не направи за 4 години. Процедурите са задвижени и е възможно ремонтът да започне още това лято“, обясни Филипова.

В знак на благодарност тя връчи на ПП-Пловдив картина на дете от гимназията.

„Кметът каза, че държавата не дава пари за това училище и ние реагирахме. Истината е, че Община Пловдив не е поискала пари от държавата за Хуманитарната гимназия. Има единствено едно входирано писмо до Министерски съвет, което не е адресирано до никого и в което се говори само за един проект и едни 8 млн. лева. Поискахме от район Централен да изпратят ново писмо до двете министерства – МОН и МК, което ние входирахме от името на директора на училището. Сега имаме 4 млн. лева от държавата. След като те бъдат похарчени, останалите пари ще бъдат отпуснати от Министерство на финансите с постановление“, обяви Росен Костурков.

Очаквайте подробности.

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

4 коментари

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина