АктуалноБългарияЕвалаКултураНовини

Пловдивчанин със златен медал на Международната олимпиада по химия

Павел Николов от XII-ти клас на Образцова математическа гимназия „Акад. Кирил Попов“ извоюва злато на МОХ/ IChO 2022 в Тиендзин, Китай

Зрелостник на математическата гимназия под тепетата пребори връстници от 94 държави в цял свят на Международната олимпиада по химия МОХ/ IChO 2022. Това е дванадесетокласникът Павел Николов. 54-ата олимпиада се проведе онлайн 10 до 18 юли, а виртуален домакин бе китайският град-провинция Тиендзин.

Павел е един от общо четиримата участници в българския отбор на престижното състезание, в което премериха знания 326 ученици от 83 държави и четирима индивидуални състезатели, съобщи за Под тепето директорът на ОМГ „Акад. Кирил Попов“ г-жа Веселина Карапеева.

Участниците в българския национален отбор се избират измежду най-добре класираните участници на Националния кръг на олимпиадата по химия. Нашите ученици се представиха блестящо на форума и спечелиха 1 златен и 3 сребърни медала.

снимка: olimpicbg /от ляво надясно: Явор, Самуил, Крум, Павел /

Златото е за пловдивчанина Павел Николов от Математическата гимназия. Неговите съотборници Крум Александров (11 клас, МГ Плевен), Самуил Петков (12 клас, СМГ) и Явор Христов (10 клас, СМГ) извоюваха сребърни медали.

Ръководители на отбора са доц. д-р Донка Ташева и проф. д-р Пенка Василева от Факултета по химия и фармация на СУ „Св. Климент Охридски“.

Това е пореден успех за Математическата гимназия в Пловдив. В понеделник ви съобщихме за едно момче и едно момиче от ОМГ, които си извоюваха места сред най-добрите 25 в цялата страна. Това са Атанс Бунтов и Ирина Голева от Випуск 2022-ра, които получават Национална диплома за отличен успех от МОН.

В разгара на кампанията за кандидатстване след 7-ми клас, напомняме, че Образцова Математическа гимназия „Академик Кирил Попов“ е в ТОП 3 на най-добри гимназии в Пловдивска област и в ТОП 20 на национално ниво. Още по темата четете в Кои са най-добрите гимназии в Пловдив?

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина