АктуалноАртБългарияГрадътЖивотЗабавлениеКултураНовини

Стаменов: Пловдивчани, накарайте центъра на града да мига! – ВИДЕО

Започнаха техническите проби на разширението на обхвата на атрактивната инсталация “На родените днес” с автор Алберто Гарути, при която лампите в Капана  мигат за всяко новородено в Пловдив бебе – ГАЛЕРИЯ
В края на работния ден днес кметът на район Централен Георги Стаменов, зам.-кметът по култура Пламен Панов и художникът Емил Миразчиев от сдружение „Изкуството днес“ присъстваха на първите технически проби на разширението на обхвата на атрактивната инсталация “На родените днес”. 
Седмото тепе
Те се проведоха В градинката зад Джумая джамия.

Припомняме, че проектът на известният италиански художник Алберто Гарути бе сред най-любопитните творби поставени в градска среда по време на Седмицата на съвременното изкуство през 2018, малко преди Пловдив да стане Европейска столица на културата.
Емил Миразчиев и Алберто Гарути
Специалната система свързва уличното осветление в квартала Капана с родилните отделения в пловдивските болници и при всяко новородено бебе, акушерките или татковците натискат бутон, който активира лампите в арт-квартала и те оповестяват  добрата вест с примигване.

Седмото тепе е първата локация, извън Капана, която ще бъде присъединена към проекта.
Пробите днес бяха извършени от представители на пловдивското дружество “Филкаб”, които получиха специални благодарности от зам.-кмета Пламен Панов.
“Това е пример за социално отговорна компания”, заяви той.

Специалистите на дружеството споделиха пред нашия репортер, че срещат трудности, заради спецификата на уличните стълбове, но са готови с решението на това предизвикателство.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина