АктуалноВластГрадътНовиниОбщина ПловдивПод лупа

Спирането на пробива – време Общината да оправи пропуските

Очаква се на сесията утре да бъде направено именно такова предложение – ВИДЕО

Какво означава в действителност казаното от Здравко Димитров, че ще спре проекта за изграждане на кръстовище на две нива до Панаирния мост? И какво следва на утрешната извънредна сесия на Общински съвет, свикана по спорния проект?

Работата по пробива до Водната палата ще бъде спряна, това обяви на нарочен брифинг, който ви предадохме на живо, току що завърналият се от болнични кмет на Пловдив Здравко Димитров.

Спират пробива на Водната палата

Ще го спрем за месец, за да се преработи проектът и да се успокоят хората. По никакъв начин не искам да се политизира темата, но не искам и да имаме втора зоологическа градина, която 3-4 години не можем да построим“, коментира кметът.

Той уточни, че ако се наложи времето на замразяване на проекта може и да е по-дълго. Градоначалникът заяви, че проектът ще бъде преработен и съобразен с исканията на хората. Конкретизира за велоалея, а по темата левите завои ще се иска допълнително обследване, включително и на съседни кръстовища. Липсата на последните данни, той призна като пропуск на администрацията.

По думите на Димитров недостатъчната комуникация на управата на града с гражданите по проекта също е отчетена като грешка.

Отчитам си грешката и ще си търпя последствията, тъй като аз нося отговорност,“ заяви пред журналисти Здравко Димитров.

По отношение на предстоящата в сряда – 26 октомври, извънредна сесия на местния парламент, инициирана от ГЕРБ с искане за спиране на Пробива, Димитров коментира, че на заседанието авторите на проекта ще отговорят на въпроси на съветниците и ще направят презентация, а недоволните граждани, също ще бъдат изслушани.

Той увери, че общината като възложител по проекта ще се съобрази с добрите, възможни и полезни за града предложения, а проектът ще бъде преработен в процеса на строителство.

Докато това стане движението по бул. „Марица -юг“ ще бъде възстановено, предполага се до седмица.

Сценарият, че спирането на пробива е време Общината да оправи пропуските по проекта се потвърди още веднъж от друг брифинг, само час след кметския.

От групата на „Съюз за Пловдив“ заявиха, че ще предложат именно това на заседанието на Об С утре.

Да се спре пробива за 45 дни, а през това време Община Пловдив да приведе цялата си документация според нормативната уредба и да я представи. Да даде алтернативни варианти за регулация и да се рестартира проектът „на чисто”, предлага Дани Каназирева и нейните съветници.

От изявлението стана ясно, че предложението им е получило одобрено и от градоначалника. Единственият висящ въпрос към днешна дата е дали ще събере нужната подкрепа на сесията утре.

Предложението е следното:

„Да се преустанови изпълнението на проекта за 45 дни, като през това време администрацията на Община Пловдив, включително и кмета, да изготвят доклад, в който да запознаят не само нас, като политически формации, но и обществото с всички строителни документи, книжа и строителни разрешения и цялостната кореспонденция с управляващите органи, във връзка с пробива.

Да бъде предоставено техническо решение за изграждане на велоалея и пешеходна алея.

Също така и алтернативни варианти, технически решения и конкретни възможности за препоектиране на инфраструктурния проект, възможност за преработване на проекта в частта “Зелена система”, така че голяма част от дърветата да бъдат запазени.“

Вижте още какво казаха от Съюз за Пловдив по темата във видеото.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

2 коментари

  1. Няма нужда от промяна , окончателно прекратяване . Зелените площи в града са изключителна собственост на гражданското общество , възстановяване от утре.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина