ГрадътИзпод тепетоКултураНовини

„Нощ на историите“ с ново издание за Пловдив

Събитийният формат “Нощ на историите” се завръща с ново градско издание, посветено на Пловдив. Тематичен акцент е “Вещи с истории”, а в ролята на разказвачи ще бъдат специалисти, които професионално се занимават с архиви, фондове, колекции от Пловдив. Събитието ще се проведе с вход свободен на 27 октомври 2022 г. (четвъртък) от 20:00 ч. в Bee Bop Cafe (ул. „Гладстон“ 1).

Ето и повече за участниците в “Нощ на историите за Пловдив”:

Иван Крачанов е ръководител на Дигитален център към Народна библиотека „Иван Вазов“. Наскоро институцията представи новата си Дигитална библиотека, създадена по проект към Фондация „Пловдив 2019“. Библиотеката съдържа периодика, книги, фотографии, графични издания, карти, ръкописи и др. На събитието ще бъде представена колекцията „Проекти на монументални произведения“, която се съхранява в пловдивската библиотека. Това са 95 рисунки на картон, създадени от едни от най-именитите пловдивски художници – Йоан Левиев, Димитър Киров, Енчо Пиронков и Анастасия Кметова. Тези рисунки са проекти, направени в мащаб, за художествено оформление на градската среда – стенописи, сграфито, мозайки и др. Повечето от тези проекти са реализирани и пловдивчани минават покрай тях всеки ден.

Виолета Николова (ПР) и Светлана Василева (музеен педагог) са експерти в Регионален етнографски музей Пловдив. Ще научим историята на 175-годишната Къща Куюмджиоглу, в която се помещава музеят, както и какви са историите зад част от експонатите от фондовете на РЕМ Пловдив.

Катерина Георгиева е театрален археолог и драматург. Започва работа преди три години в Драматичен театър Пловдив, като е поканена с основната цел да се издири, възстанови и подреди архива на 140-годишния театър. Като продължение на този процес създава и Facebook групата „Театрални хроники“. Една от големите цели на Драматичния театър е всичко това да прерасне в музей, който и като място и като дигитално пространство да съхранява паметта му.

Снежана Фурнаджиева е председател на Дружеството на пловдивските художници. Има 24 самостоятелни изложби, от които 7 в чужбина. Нейни картини са притежание на галерии в Пловдив, София, Будапеща, Виена, Париж, Лондон, Стокхолм, Солун и др.
Събитието се провежда с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ и с партньорството на Община Пловдив, Регионален етнографски музей Пловдив, Народна библиотека „Иван Вазов“.

КАКВО Е НОЩ НА ИСТОРИИТЕ?

Фестивалното събитие “Нощ на историите” се провежда в два формата – в първия популярни личности разказват свои лични, семейни или родови истории; във втория експерти разказват градски истории. Първото издание на „Нощ на историите“ се случи в София през май 2019 г. с участието на известни поети и писатели. През септември 2019 г. “Нощ на историите” гостува в Пловдив като част от официалната програма на Пловдив 2019 – Европейска столица на културата. През септември 2020 г. изданието на “Нощ на историите” с подкрепата на Столична програма “Култура” беше посветено на София. Създател на “Нощ на историите” е Момчил Цонев, който организира и Фестивал за улични изкуства 6Fest в Пловдив.

Повече за Нощ на историите може да прочетете в сайта. Повече за предстоящото издание за Пловдив може да откриете във Facebook събитието.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина