АктуалноГрадътЗабравеният градИзпод тепетоМненияНовиниПод ножа

Складът на „Христо Ботев”: Какво е на път да загуби Пловдив (ГАЛЕРИЯ)

Складът на Кочо Попов и братя Михалови е строен през 1917 г. и е сред запазените по-ранни тютюневи складове

Сградата е купена през декември от акционерното дружество Кепитъл Холдинг Груп

Един от малкото много добре запазени в автентичния си вид тютюневи складове. Това е на път да загуби Пловдив, ако намеренията на собственика на сградата Кепитъл Холдинг Груп се изпълнят от инвеститорите.

Акционерно дружество със специална инвестиционна цел придобива имота на бул. Христо Ботев” 51 през декември миналата година и само за осем месеца стигна до подпис от общината върху „План за безопасност и здраве”. Именно с този план имат право да разрушат склада, тъй като той не е единичен паметник на културата. В съвета на директорите на акционерното дружество влизат Петър Петров, Женя Атанасова и почетният консул на Молдова Веселин Чипев, който е водещата фигура в холдинга.

Складът на бул. „Христо Ботев” 51 има пълна документация за статут на единичен паметник и предстои министърът на културата да назначи заседание на Специализирания експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности към министъра на културата. Ако СЕСОНКЦ одобри предложението, остава само министърът да подпише заповед за даване на статут. Събитията от днес обаче изпревариха защитата на сградата.

Според експертите от НИНКН сградата има висока стойност за опазването на индустриалното наследство и на културната идентичност на Пловдив. Заедно с това е ценен структурен елемент в зона с други съхранени сгради на тютюневата индустрия. Техническото ѝ състояние е добро. Складът на Кочо Попов и братя Михалови е строен през 1917 г. и е сред запазените по-ранни тютюневи складове. Автентичността му е добре съхранена – включително фасадите към бул. „Христо Ботев“ и ул. „Екзарх Йосиф“ и  междуетажната конструкция.

До последно на приземния етаж откъм „Христо Ботев” имаше магазин за холандски мебели. На второто ниво през годините се намираха славни заведения- билярд клуб „Карамбол”, а после „Джос”, както и култовият клуб Stage 51.

 

 

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

13 коментари

 1. Предлагам да се спре този строителен вандализъм и продажбата с лека ръка на паметниците на културата. Защо на никой от бюрократите в община “ Пловдив” не се трогва за бетонирането и обезличаването на втория по големина град в България? Оповестите как, кога и колко подкуп е платен, колко струва подписът на бюрократите да се изведе от списъка на паметниците на културата поредния бивш тютюнев склад? Защо не се запитва никой как е възможно да се остави исторически ценна сграда да се руши или умишлено запали и отново се припише вината на някой “ клошар”? В близкото минало има вече няколко подобни казуси. И още един въпрос: Нека да оповестят произхода на парите на тези “ инвеститори”, всяка банка в България за 1000 спестени лева търси декларации от дребните данъкоплатци. Моля, нека общественото мнение натежи и спаси агонизиращата хилядолетна култура на този красив град, благодаря за незабавните действия!

  1. Бакалова, само това ли успя да измъдриш?!
   1-во, сградата не се „дава“ и „подарява“, а се закупува от законни собственици и то, за не малко пари
   2-ро, на база на какво вменяваш, че сградата е „култура“, като самия ти мъж-Петьо, казва, че не е такава към този момент
   3-то, свърши се с вашата престъпна комбина, ламтяща за пари под масата!!

   1. Клюкари се, че милата, женственНата, привликателната ПЕТКАНА само се преструва, но не му е истинска Съпруга.

    Съжителства ф Смъртен ГРЯХ (Миколайчик, попе, анатемосай, бе! Стига си имотствал нотариалнически!)

    ГРЕШНИЦА ‘начи.

    Паднала жена? (или това е вече Новото Нормално?)

 2. Проблема е КОМПЛЕКСЕН! Лицето Петров и спътницата му Бакалова няма как нещо да променят. Това, че тя е с душевни проблеми ( ОКОЛИЙСКА истина е, че и личи от 100км. с този оцъклен поглед и този “ ХУБАВ ОБЛИК на ДВУКРИЛА ЦИГУЛКА, че нервната и система Е КАТО НА НЕАКОРДИРАНО ПИАНО от стар ШАНТАЛ от 1930година) не я прави нито по ефективна, нито папаглоското равно кречеталене по телевизии и радия ще промени ТОТАЛНАТА ИДОЩИНА на БЪЛГАРАШКАТА СТРОИТЕЛНО ОНУФРЕНСКА НОРМАТИВНА БАЗА.
  То от къде да започнеш и къде да свършиш………….. Един здравомислещ човек със замах може да напише доктроска работа, как трябва да не се ПРАВИ в БЪЛГАРАЧОВСКАТА НАРОДНА ЛУДНИЦА , пардон( РЕПУБЛИКА) архитектура.
  1. Ако само им прочетете на архитутниците в тази територия правилника, ще ви стане ясно , че нещата са писани от хора чудесно знаещи, че оставят отворени врати за всеки НАГЪЛ ИЗРОД докопал някакви пари от някъде, решил да плюе на ОБЩЕСТВЕН и ВСЯКАКЪВ интерес традиции и за каквото още се сетите, лесно да бута и прави каквото му скимне. И всичко това под вещата палка на ЕДИН МЕСТЕН АРХИИЗРОД АРТУРО ТОСКАНИНИ.
  2.Ако само им видите начина, по който се работи в този г… з НИНКН ще ви стане ясно , че с малки изключения и с ограничените мизерни инструменти, с които разполагат малкото останали специалисти там със съвест и желание нещо да опазят, останалите са просто едни ….. ( не знам как да ги определя) . Абе едни С БЪЛГАРАШКО ГРАЖДАНСТВО изнудвачи безхаберници или са си пълни кукуригалници.
  3. Ако само се заровите в компетентността на местните строителни контролни органи ще искате или да се гръмнете или ще потриете доволно мазни ( намазани с кремче ) ръчички и ще ви светнат очичките и вие да се включите в опашката от зинали “ Е нвеститори“. Каква думичка само.
  4. Ако само се вгледате в това което постепенно се сътворява в Пловдив, ще ви стане ясно как е едни архиидоити откровенни клиенти за психиатрия воглаве с еНвеститорите разказват играта на терен след терен. Съответно както Тодор Колев ( бог да го прости този гений на комедията и кабарето) казваше РАЗВАЛЯТ ТОНАЦИОННАТА сридЪ …. то май не е имала такава.
  Това реване на всеки 5 – 10 години за смилането на смислените сгради на град Пловдив е толкова жалко и гнусно, Че вече оттегчава ……… Преди години се смля един склад от поредните ПСИХОПАТИ АРХИИДОТИ И ЕНВЕСТИТОР на АвтогараЮГ . Риваха известно време и оправдаха енвеститора, щото той не бил виновен. НЯМА ВИНОВНИ . Това може само да се случи в лудницата от ПОЛЕТ НАД КУКУВИЧЕ ГНЕЗДО. Там лудите си подмятата цигарки и персонала на лудницата ( ЕНВЕСТИТОРИТЕ , които мазно ЛЕКУВАТ ТОНАЦИОННАТА СРЕДА на ГРАДА ) определят кой и как и на колко етажа ще строи.
  ПРОБЛЕМА е УАСГ че произвежда ЛАТЕНТНИ ИЗРОДИ в болшинството си плагиати и пълни безхаберници, за които правила норми и престиж на професия не съществуват.ВАЖНОТО е да се приберат едни пари.
  5. Погледнете им само КАМАРАТА НА АРХИИДИОТИТЕ какво представлява. Тя е гаранта за така наречените ДОБРИ ПРАКТИКИ! Къде са тези добри практики от бездарни нискочели провинциални европеидни БЕЗДАРНИЦИ и ПЛАГИАТИ. Един гений от Пловдивските архитекти го бяха хванали в РЕАЛНО ПЛАГИАТСТВАНЕ ( конкурс за мост!!!!!) Познайте какво се случи. Нито върна премията нито се и извини. ИЗСМЯ се ! ХАХАХАХАХ ……………. сега определя тонационната среда на МЕСТНИТЕ КУЛТУР ТРАГИЦИ.

  ПЪЛНА АНАРХИЯ! Не само ще бутат складове. БУТА СЕ ПРЕТИЖА на една професия която е превърната в една пошла грозна продукция на ХАРТИИ и ИЗПЪЛНИТЕЛИ на КЕНЕФИ, КЛОЗЕТИ за сардини от харманлийско-хасковикия генен басейн.
  Има елементарно решение на този проблем!!!!
  ОТНЕМАЙТЕ за некомпетентно и користно консултиране на същите по горе споменати енветститори от местните драскачи на комютърни програми ( архиидиотите на пловдив) разрешителните за 3 години.
  Тази нещастна камара (ли е накамарила ли е) , е точно за това. Да ПАЗИ ПРЕСТИЖА НА ПРОФЕСИЯТА и да ГОНИ БОКЛУЦИТЕ, ПСИХОПАТИТЕ и ПЕЧЕЛБАРИТЕ.
  Вън от това ПОПРИЩЕ АРХИТЕКТУРАТА на КАРИЕРИСТИ и ИДИОТИ и печелбари.

  1. Незаконното строителство на Столипиново го правят за оцеляване.

   Незаконното строителство на „ГладАрх“ Ахрянов е междуселски бабаитлък на комплексиран Послушник. Греховна суетност и горделивост в нарушение на християнското смирение, етика и добросъвест.

   Съюзът на архитектите САБ и Камарата КАБ не могат да отпратят на заслужен отдих кмета, народен избраник и любимец.

   По закон обаче Камарата има прерогативи и длъжност да преценява, да степенува и да отказва правоспособност на “дипломирани” от Тимбукту, от ПУЦ, от РабФак, от Варна/Русе/Харвард практикуващи мутри -независимо колко скъпо са си платили за бумажката.

   При фрапантни издънки когато подобно на Столипински Цар „творецът“ си позволи върху Джамбаз Тепе да съчини и изгради свой незаконен идиологически Excrementus Fecalis Maximus в противоречие с Плана, да запречи за туристите обзорната площадка ВЪЗРАЖДАНЕ и да запечата дворцовите мозайки на върха тогава КАБ може да му отнеме професионалната правоспособност.

   Може да я намали до селски летни кухни или гаражи/септични ями, колкото да се прехранва.

   Нашият Град си има Дух =Genius Loci= далеч над сергиджийската суета на ЕСК’2019 с паразитиращите заплатаджийски институции пръкнали се.

   Patina Nobile, която от преструвките с бетонови „античности“ се опростачава безвъзвратно.

   Главен архитект на Пловдив Ахрянов без Конкурс не е никакъв, даже съгражданин не ни е камо ли Кореняк, а е навлек, доведеник на баскетБОЛЕН кадърник мозъклия, маша, послушник, кукла на конци за далавери. С престъпните безкористни си „ПУП“-чета на коляно за ортаци не може да постави пред свършен факт ОбщУстрПлан и Града. Не.

   Заповедта му за назначаване ако КАБ му откаже правоспособност поради некомпетентност / недобросъвест се обезсилва. Подписите му стават невалидни и против закона и “инжинеринговите” им бумащини отиват в коша.

   Камарата КАБ ако не изпълнява основната си, жизнената функция за регулиране на професията а дреме като елитарен клуб с висок членски внос =може и да се …закрие.

   Както през комунистическо каскет-политиКАЛИНКИ да ни назначават #КОЙ да коли / беси в градоустройството и архитектурата

 3. На една от снимките се вижда и онова карикатурно подобие на софийския ЦУМ, творба на един нашумял преди време френски софиянец. С тази корумпирана администрация, с некомпетентния главен архитект едва ли можем да очакваме да се случи нещо добро. Идентичността на Пловдив се изтрива целенасочено. Всички по веригата мислят само за пари.

  1. …а е продажен, подкупен, престъпен плужек Ахрянин.

   Особено с творбата му върху Джамбаз Тепе над Понеделник Пазаря = мъртвородения без паство Excrementus Fecalis Maximus

 4. Пак ли ще плачем за поредния изгубен архитектурен паметник на града ни? Не ми останаха сълзи…
  Г-н Дернев, малко останахме последните мохикани в Пловдив. Но продължете с тази тема. Благодаря Ви. И дано повече хора ни подкрепят, за да запазим културното наследство.

 5. Това е същата компания, възстановила сградата в съседство – Capital City Centre, която се вижда и на снимките.

  Да, с голямо надстрояване, но все пак с част от автентичните фасади.

 6. Ти не можа да вдянеш одеве, че из ЕВРОПА думата е КАПИТАЛ.

  КА – ПИ – ТАЛ.

  След Брексит няма нужда да пробутваш ингилизици на никое европейско племе!

  ‘Оди дрО’би зеле отвъд океано!

  Атлантическио!

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина