АктуалноГласовеГрадътЗабравеният градИзбор на редактораМненияНовиниПод ножа

Не е ремонт на покрива- разрушават тютюневия склад на „Христо Ботев“ 51

Както Под тепето писа преди минути, започна премахването на каремедите от един от малкото напълно здрави тютюневи складове в Пловдив. За жалост, не става въпрос за ремонт на покрива, а за разрушаването на вековната сграда. Това става ясно от информационната табела на добре оградения обект. Собственик на склада е „Кепитъл Холдинг Груп“. Разрушаването трябва да приключи за 60 работни дни.

Под тепето трети ден събира информация за случващото се, след като разбрахме, че община Пловдив е издала „План за безопасност и здраве“ за иначе така апетитния имот. Към този момент сградата не е единичен паметник на културата, но попада в обхвата на груповия такъв. Пак в момента върви процедура по даване статут на тютюневия склад, но събитията от днес изпревариха административните процедури. По-рано през деня пуснахме въпроси и до директора на НИНКН арх. Петър Петров по темата, но събитията изпревариха и неговия отговор.

Още на 5 ноември 2021 г. Община Пловдив е уведомена, че НИНКН е стартирал процедура за изготвяне на заключителна оценка и режими за опазване на единични архитектурно-строителни недвижими културни ценности в историческата зона „Филипопол-Тримонциум-Пловдив” – Система от улични ансамбли по ул. „Иван Вазов” и ул. „Цанко Дюстабанов”. Става дума за Тютюневия склад на ул. „Капитан Андреев” 2, Тютюневия глад на ъгъла на ул. „Иван Вазов” и ул. „Екзарх Йосиф” 13, Тютюневия склад на Съединени тютюневи фабрики на ул. „Екзарх Йосиф” 16, Тютюневия склад на ул. „Иван Вазов” 31, Цигарената фабрика „Родопи” на ул. „Кирил Христов” 5, Тютюневия склад – клуб „Тотал Спорт” на ул. „Екзарх Йосиф” 13. В процес на изготвяне на предварителна оценка по реда на чл. 57 от ЗКН и режими за опазване са Тютюневият склад на ул. „Одрин” 8, Тютюневият склад на ул. „Кирил Христов” 1-3, Тютюневият склад на ул.  „Одрин” 13, Обслужващата сграда към тютюнева фабрика „Родопи” на ул. „Кирил Христов” 10, Тютюневият склад на ул. „Г. М. Димитров” 29, както и Тютюневият склад на бул. „Христо Ботев” 51. В същия документ от Общината са задължени да уведомят всички заинтересовани лица.

За склада на „Христо Ботев“ 51 е изготвено предложение по реда на Закона за културното наследство и Наредба №3 за реда за идентифициране, деклариране, предоставяне на статут и за определяне на категорията на недвижимите културни ценности, за достъпа и подлежащите за вписване обстоятелства в Националния публичен регистър на недвижимите културни ценности на Министерство на културата. Актуализираният и пълен с фактология и фотоматериали фиш на „Тютюнев склад на Кочо Попов и братя К.П. Михалови“, а по-късно и склад на тютюнотърговеца Андон Бозев, е изготвен от експертите в НИНКН и е внесен в дирекция „Културно наследство, музеи и изобразителни изкуства“ за разглеждане от Специализирания експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности (СЕСОНКЦ)  на 19 август.

Според специалистите сградата има висока стойност за опазването на индустриалното наследство и на културната идентичност на Пловдив. Заедно с това е ценен структурен елемент в зона с други съхранени сгради на тютюневата индустрия. Техническото ѝ състояние е добро. Складът на Кочо Попов и братя Михалови е строен през 1917 г. и е сред запазените по-ранни тютюневи складове. Автентичността му е добре съхранена – включително фасадите към бул. „Христо Ботев“ и ул. „Екзарх Йосиф“ и  междуетажната конструкция.

Съгласно предварителната оценка на обекта, изготвена от НИНКН, сградата има качества и предложението е да бъде декларирана като единична недвижима културна ценност от местно значение. Същевременно складът е важен формиращ елемент за създаването на групова недвижима културна ценност Тютюнев град.

Ако бе прието предложението за декларирането на сградата като единичен паметник, допустимите намеси по сградата биха били само свързаните с нейната консервация и реставрация – на фасадите, покрива, дограмите, така че да бъде запазена автентичността й и да бъдат възстановени декоративните фасадни елементи, със забрани за преизграждане на зданието (разрушаване и създаване на модерна реплика), използването на нетипични за материали, поставянето на климатици по фасадите – които биха нарушили оригиналния й вид. С две думи- собственикът не може да се развихри инвестиционно.

За да стане складът на бул. „Христо Ботев” 51 паметник на културата, трябва министърът на културата да назначи заседание на Специализирания експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности към министъра на културата. Ако СЕСОНКЦ одобри предложението, остава само министърът да подпише заповед за даване на статут. Това към този момент не се е случило, а покривът вече се сваля. Вероятно в следващите няколко дни предстои и пълното събаряне, заради това, че институциите така и не развързаха този възел Тютюнев град.

„Кепитъл Холдинг Груп“ е закупил имота през декември 2021г.

Ето какво е на път да загуби Пловдив в галерия:

Ето и въпросите ни до арх. Петров:

Вървят процедури за изготвяне на заключителна оценка и режими за опазване на единични архитектурно-строителни недвижими културни ценности в историческата зона „Филипопол-Тримонциум-Пловдив” за редица сгради, попадащи в обхвата на Тютюневия град. Докъде са стигнали те и вижда ли се края на тази сага с режимите в така важната историческа градска зона?

Това ли е стъпката, която ще удовлетвори всички- НИНКН, Община Пловдив, инвеститорите и гражданите? Да приемаме ли, че след края на процедурите вече няма да има възможност тютюневите складове да бъдат събаряни, да падат сами или да горят?

Докато вървят те обаче в Община Пловдив също има документални движения около имотите в тютюневия град. Има издадени няколко строителни разрешителни за складове, съгласувани с НИНКН. В средата на този месец местната власт е одобрила „План за безопасност и здраве” за склада на бул. „Христо Ботев” 51. Това не отваря ли възможност за законно събаряне на въпросната сграда, която към този момент не е единичен паметник на културата и за чийто защитен статут в момента върви процедура?

Кога НИНКН разбра за подписването на въпросния „План за безопасност и здраве”? Питаме, тъй предложението сградата да бъде декларирана като единична недвижима културна ценност от местно значение е внесено в дирекция „Културно наследство, музеи и изобразителни изкуства“ за разглеждане от Специализирания експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности (СЕСОНКЦ) на 19 август, или два дни по-късно от подписа в Община Пловдив. Защо се стигна до тази патова ситуация- отново след дъжд качулка? Не трябваше ли възелът „тютюнев град” да бъде разплетен много по-рано, за да се избегнат такива ситуации?

Ако складът на „Христо Ботев” 51 бъде съборен, какво следва след това- какво ще предприеме Институтът?

Вярвате ли, че някога Пловдив ще се гордее с автентичния си тютюнев град, превърнат в културно-историческа забележителност по всички стандарти и с най-добър вкус?

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

21 коментари

 1. Складовете откъм Христо Ботев винаги са били грозни и неподдържани сгради, които са опасни. Кой и кога реши,че са безценни паметници и като са толкова ценни,защо ги продаде държавата? Учил съм в Лиляната през 90-те и още тогава ги заобикаляне като опасни…

  1. Станцията далеч извън Града са я турнали мъдрите ни деди, та по прашната улица Станционна дотам се пътуваше с файтони.

   Тютюневите фабрики застроени там като индустриална зона никога не са имали снобски претенции за хубавина (КРАСИВОСТ както казва една КараКАЛИНКА).

   Сегашното пристискване е просто модно отплесване на ФНИМАНИЕТО на членоразделните пловдивчани от сериозните, дълбоки, безвъзвратно съсипващи Града проблеми, афери, далавери, кражби, хайдутлуци и бабаитлъци

 2. После защо няма България да стигне цивилизования свят-манталитетът е такъв, да разрушиш нещо ценно, за да вдигнеш някаква ламаринена грозотия…

  1. Ти къде беше, ма, ‘гато СелСъветът хариза вековните цивилизовани сиенитни ПАВАЖИ НА Града на ючбунарскио БолгароСовецкий МУТРО’ПОЛИТ’ик Миколай-Герголюб БАРЕТОВ, а?

   А?

    1. Ний с брадвити нямями нужда от грамотническо пишкане.

     Ний сме над тези неща, снобе.

     Утре сутрин като дойдеш бучни си цървено цвете да та позная та да ти обясна някои полужения. КАПИШ? (както казваме ф Алабамия)

 3. Айде няма нужда да си кълчиш езика за иаздокарване на менте ингилизки „произношения“, майно; думата е:

  КАПИТАЛ.

  Ни йе „кепитъл“, о. не, ЙОК, NO!

  CAPITAL, или по европейски DAS KAPITAL = КАПИТАЛ, да пуфторя. Опитай да произнесеш без изг7зица:

  КА – ПИ – ТАЛ

   1. частната СОБСТВЕНнОСТ е малко …неприкосновенНа, КУЛТУРисте! Да си чувал за една …КОНСТИТУЦИЙКА?
    Заптиетата на Петров/НИНКН (който даже не е истинският НИПК, още по-малко грижовният ИПК с дюлгерите!) са безполезни чантаджии, глобаджии, бюрократи които фактически =физически= една керемида не един паметник няма да наместят.
    Тяхната игричка е другаде – из французско те си изграждат връзчици с ортаци и ортачки, та след като се издънят в БГстанско = да духнат

    1. Частната собственост на някакви наглеци, търсещи бърза печалба обикновено, не е пред колективното богатсво на хилядолен народ!!! каза:

     И щом държавата не го осъзнава, щом хората в нея не ценят миналото, то за какво развитие и бъдеще става въпрос???

 4. Този склад, макар да не се вижда от тези снимки – от другата страна към булеварда е много красив и доста добре запазен.

     1. ТЕЧЕНЕТО НА ПРОЦЕДУРИ е типично за градчета със затихващи функции, отпускащи се фъф вековен АЙЛЯК…

      (Заспал Муйко ф сламата)

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина