АктуалноКриминалеНовиниРазследванеСъдТемида

Шофьорът на мигрантите предал хонорара си на прокуратурата

35-годишният мъж, заловен тази сутрин на магистрала Тракия с 25 афганистанци в буса си, получил за „услугата“ сумата от 4800 лева. Парите му били дадени от двама мъже, турски граждани. Той ги е предал доброволно по делото, стана ясно на брифинг на Районна прокуратура–Пловдив, в който участваха районният прокурор Чавдар Грошев и неговият заместник Атанас Илиев.

Както ви съобщихме по-рано днес за два часа на магистрала Тракия тази сутрин са задържани два буса с общо 56 мигранти. В единият е арестуван полицай с униформа, превозвал хората.

В тази връзка Районна прокуратура–Пловдив извършва разследване по две досъдебни производства за подпомагане на мигранти да преминат незаконно през страната с цел имотна облага и използване на моторно превозно средство – за  престъпления по чл. 281 ал. 2 т. 1и 5 вр. ал. 1 от Наказателния кодекс.

По случая със спецченгето карало мигрантите към 08,30 ч., на автомагистрала „Тракия“ км 119, в землището на с. Бенковски, обл. Пловдив, полицейски патрул спрял за проверка микробус „Мерцедес“, пътуващ към гр. София и управляван от 23-годишен водач. Установено е, че шофьорът е полицейски служител в гр. София. Той бил облечен с униформата си и се представил със служебната карта. В автомобила се намирали 31 чужденци, представящи се за граждани на Афганистан, всички мъже. Те били качени в товарния бус в района на област Бургас и трябвало да бъдат откарани до границата със Сърбия. Водачът на автомобила е задържан за срок от 24 часа по Закона за МВР.

Пред колегите, които го арестували, полицаят трафикант обяснил, че има нужда от пари, тъй като изплащал кредит.

По второто досъдебно производство, което Окръжна прокуратура- Пловдив води за трафик на хора, е установено, че около 01,00 ч. днес, 4 януари 2023 г., по автомагистрала „Тракия“ се движел микробус, марка „Форд Транзит“, управляван от 35-годишен водач от гр. Харманли, неосъждан. Той бил спрян за проверка от полицейски служители на км 120, отново в землището на с. Бенковски, обл. Пловдив. В колата пътували 25 чужденци, представящи се за граждани на Афганистан, всички мъже. Автомобилът се движел в посока гр. София, а мигрантите били качени от района на обл. Бургас и трябвало да стигнат до сръбската граница.

Прокуратурата определи случаите като „фрапиращи“, а постъпката на полицейския служител като „дръзка, недопустима и срамна“.

„Той е превозвал чуждите граждани съзнателно, а четирима негови колеги загинаха, докато защитаваха страната от незаконно влизане на мигранти“, коментираха Чавдар Грошев и Атанас Илиев.

Предстои двамата водачи да бъдат привлечени като обвиняеми и задържани за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващите прокурори. Районна прокуратура–Пловдив ще внесе искане в съда за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо тях.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

2 коментари

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина