АктуалноГрадътЖивотНовини

Съвременните мозайки в Пловдив

След разкриването на част от произведенията в древен Филипопол днес обръщаме взор към по-новите творби

Мозайката е една от най-ранните монументални техники в историята на изкуството. В България тя се е развивала в различни форми от Античността до ранното Средновековие и след дълго прекъсване се възражда през 60-те години на XX век.

През този период значителна роля в творчеството на мозаечното изкуство заемат автори от станалата известна „пловдивска група“. Ядро в нея са художниците Йоан Левиев, Димитър Киров, Христо Стефанов, Енчо Пиронков, Георги Божилов – Слона. По същото време в Града под тепетата се изявяват и няколко по-млади имена като Вълчан Петров, Ангел Пачаманов, Дечко Дечев, Димо Кенов, Трифон Неделчев и др.

Характерна особеност на мозайките от социализма е монополът на държавата върху процеса на тяхното възлагане, проектиране и реализация. Сред най-запомнящите се в Пловдив са:

Мозайките от подлеза на баня Старинна:

Те са проект на Йоан Левиев от 70-те години на миналия век и представляват 6 мозаечни пана, като всички съдържат разновременните имена на града ни – Пулпудева, Trimontium и Плоудин (първите 4), Philippopolis и Пловдив (петото), Филибе и Пълдин (шестото). Техниката на изпълнение е opus tesselatum. По сведения на очевидци мозайката е редена на място от изпълнители.

Мозайката Пощенските гълъби в Централна поща Пловдив

Тя заема почти цялата северна стена на вътрешното фоайе. Нейн автор е Георги Божилов – Слона, който представя декоративна композиция със стилизирани фигури на гълъби, развити симетрично по хоризонтала. Изграждането на пластиката следва принципите на сграфитото.

Мозайката Борбите и целите на партията в бившия Партиен дом

Намира се от двете страни на входа към административната част на сградата. Състои се от две пана. По-голямото, от лявата страна на входа, е композирано по хоризонтала и включва две групи фигури, изобразени на златен фон. Авторът ѝ е Йоан Левиев.

Мозайката Меркурий Международен панаир Пловдив

Автори са Валентин Старчев и Христо Стефанов, а годината на създаване е 1987 г. Намира се върху фасадата на централната сграда. На нея е представен образът на древноримския бог Меркурий, покровител на търговците и пътешествениците.Геометрични преплитащи се фигури  пък около изображението представят пейзажи от Пловдив.

Мозайките върху бл.15 до старото кметство на район Тракия

Всяко от двете пана представлява абстрактна композиция от неправилни геометрични форми. Творци са Трифон Неделчев, Александър Балдев и Маргарита Томова.

Пластична мозайка във водно съоръжение пред поликлиниката в район Тракия

Тя е прецизно наредена с много равна повърхност въпреки сложните обемни форми. Представлява пластични фигури от бетон, покрити с мозайка с изцяло декоративен характер. Автори са Трифон Неделчев и Маргарита Томова.

Мозайка от читалище Алеко Константинов

Изобразява два грифона в средновековен български стил, симетрично разположени от двете страни на декоративен щит. По информация на автора Вълчан Петров мозаечното пано е изпълнено лично от него през 80-те години.

Мозайката Юрий Гагарин

Намира се в съседство с Международния панаир, североизточно от кръговото кръстовище. Разположено е върху специално изградена конструкция  и представя мъжка фигура – древногръцкия герой Икар. Над дланта на лявата му ръка в кръгъл отвор е поместен неавтентичен, немозаечен елемент – тондо с популярния портрет на Юрий Гагарин. Автор е Йоан Левиев, но мозайката е редена от изпълнители.

Източник: Фондация Балканско наследство

Веселина Михайловска

Създава съдържание, насочено към туристите и гостите на Пловдив и отговаря за рекламната и маркетингова стратегия на медията и популяризирането на съдържанието ѝ.

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина