АктуалноГрадътНовини

Мозайките на Филипопол

Разгледайте част от впечатляващите шедьоври на късно-античното изкуство

 

Епископската базилика на Филипопол е възхитителна. Въпреки че дори така е трудно да се опише в едно изречение впечатлението от всички изумителни истории, които този храм е събрал в себе си за 12 века. Тя е била най-голямата християнска обител в града и днес е една от най-големите базилики в България от този период. Построена на мястото на по-стара с подобен план, сградата се е разгръщала на два етажа с изящните си мраморни колони и под, покрит с многоцветни мозайки. Дарителски надпис разкрива, че Базиликата е построена с дарение от християнски епископ, но името му остава неразкрито до момента. Храмът е открит по време на мащабна реконструкция на централната пътна артерия в Пловдив след проведени спасителни археологически разкопки.

По време на работата по обекта специалистите разкриват над 2000 кв. м. подова мозайка. Сред най-забележителните открития са изображения на над 70 вида птици, два мозаечни пода, създадени в различни периоди, множество колони и капители от вътрешността на сградата и от красивия й двор.

Първият етаж е мястото на мозайките от по-стария археологически пласт и първата Базилика. Под нея е имало и стара езическа сграда от римския Филипопол, но от този период са останали съвсем малко артефакти. Нейното присъствие също ще бъде деликатно отбелязано в новия музей. Все пак акцентът са старите мозайки, които са показани in situ, както са открити.

В самото начало гостите ще виждат и един от първите шедьоври– известният и превърнал се в запазен знак паун. Цветовете на всяко камъче се открояват ясно, а формите, които образуват, са истинско произведение на изкуството.

Вторият етаж приема втория пласт мозайки. Те вече са извадени от своя контекст и се възстановяват на база археологическите открития, а за разлика от неравния долен слой са  изравнени. Стилът им е много по-различен, с множество птици, вместо по-декоративните и абстрактни форми долу.

Изпод четките на реставраторите изникват не просто контурите на пернати, а птици с ярко оперение и в изключително правдоподобни пози – мъжкар в атака, екземпляри, съсредоточени в търсене на храна, майка, хранеща малкото си, и друга в отбранителна поза. Самите птици се превръщат във важна част от експозицията – на един екран всеки посетител ще може да избере дадена птица, съществуваща пред него на мозайка, и да научи повече за нея – дали я има още днес, как изглежда, къде живее и тн.

В бъдещия музей античнитe мoзaйĸи и мнoгoбpoйнитe apтeфaĸти щe бъдaт излoжeни и пpeдcтaвeни чpeз тexнoлoгични peшeния oт пocлeднo пoĸoлeниe, вĸл. дoбaвeнa и виpтyaлнa peaлнocт, тъч-eĸpaни и дeтcĸa “Зoнa нa oтĸpитиятa”, ĸoятo пoĸaзвa иcтopиятa нa Бaзилиĸaтa пo paзбиpaeм, зaбaвeн и вълнyвaщ нaчин. Очаква се тя да бъде отворена за посетители през 2020 г.

През тази година ЮНЕСКО одобри кандидатурата на Епископската базилика и римското мозаечно наследство на Филипопол за включване в Индикативния списък за значими културни и природни обекти.

Източник: Lost in Plovdiv

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

3 коментари

  1. Публикацията е изключително професионална и дава много добра информация, относно реставрирацията на Голяма базилика. Аз съм щастлива, че на 21 ноември, Ден на Христянското семейство, имах възможност да вляза в този храм на духовността и да се запозная с всеотдайната работа на екипа. Пожелавам вдъхновение и сили на участващите в този грандиозен проект, който вече е оценен и от ЮНЕСКО.
    Аз от три години се вдъхновявам от римските мозайки от късната античност, открити по нашите земи. Пресъздавала съм някои от мозайките, със специфична техника – върху стъкло с алкидни бои, напр.от: Малката базилика, Вила Армира, Музея на мозайките в Девня, НИМ в София. (www.katyalekova.com)

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина