АктуалноБългарияГрадътИзпод тепетоНовини

Русофили посрещнаха Митрофанова с аплодисменти на Бунарджика

На върха се вяха руски и съветски знамена, символът Z и портрет на Путин

С днем победы!“, множество съветски знамена, флагът на Русия, символите сърп, чук и „Z“ русофили посрещнаха руския посланик Елеонора Митрофанова на върха на Бунарджика, днес по обяд.

Докато в столицата инициативата „Бесмъртния полк“ бе забранена от кмета Йрданка Фъндъкова и полицията не допусна организиране на шествие из улиците, в Пловдив портрети на Сталин, Путин и символите на руската агресия в Украйна спокойно се вяха под паметника на Альоша по случай 9 май.

Русофилското събитие бе охранявано от множество полицаи.

Първият дипломат на Русия у нас дойде в компанията на почетния руски консул в Пловдив Георги Гергов и бе аплодирана от 50-тина присъстващи.

Единствените политически лица на тепето бяха съветниците от „Алтернативна лява БСП“ в местния парламент.

Посланик Митрофанова поднесе венец и на паметника на съветкия солдат и на Цар Освободител под него.

Скандирания „Победа, победа„, очевидно в контекста на войната, която Русия води в Украйна, се чуваха на върха на хълма, докато вървя церемонията.

Самата Митрофанова премина около „множеството Z“ и покрай плакат с портерт на Владимир Путин, на който пише „Президентът – умиротворител“.

Митрофанова и обкръжението ѝ приключиха бързо официалната церемония, като руския посланик коментира забраната за провеждане на Безсмъртен полк в София с лаконичното:

„Не знам, че събитието е отменено, не го организираме ние.“

Междувременно час по-рано в Пловдив бе открит трети буферен център за деца, бягащи от войната в Украйна.

Още по темата четете в Кметът не знае дали в Пловдив ще се проведе шествие на Безсмъртния полк.

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

29 коментари

  1. Браво на пловдивчаните! Това е един истински европейски град, за който България е над всичко. България и Русия винаги трябва да бъдат заедно.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина