АктуалноВластГрадътИзбор на редактораИзбориНовини

Росен Желязков в Пловдив: Наша отговорност е да превъоръжим армията

Гарнизон Пловдив празнува на площад „Централен“ със заря – ВИДЕО

Председателят на Народното събрание Росен Желязков лично уважи празника на Пловдивския гарнизон, който бе отбелязан на площад „Централен“ във вторник вечерта с тържествена заря-проверка.

Тържеството започна с военно шествие по Главната улица.

По традиция, възродена от командира на гарнизона генерал-майор Явор Матеев, той се отбелязва на паметната дата 4 юли, в чест на битката при Криволак през 1913 година по време на Междусъюзническата война, която Пловдивският гарнизон печели срещу на пръв поглед непобедимата сръбска армия и обръща хода на войната.

Шефът на НС нарече събитията от тогава „спомен за безмерен героизъм“.

Българската армия е една от малкото институции, които се ползват с непоколебимото доверие на българския народ. Българската армия и народ са свързани и това ни дава надежда за бъдеще, задължава ни“, посочи в словото си Желязков.

Той подчерта, че днес наша отговорност е да осъвременим армията.

„Модернизацията, превъоръжаването, технологичният напредък и достигането на всички новости, които правят воинската професия високотехнологична, да се случат колкото се може по-скоро„, пожела Желязков.

Преди това председателят на Парламента прие строя на представителните взводове на площада и ги поздрави.

Церемонията започна със заупокойна молитва за загиналите български войни, отслужена от пловдивския митрополит Николай, който отново напомни какво казва Библията: Блажени са миротворците.

„Искам да уверя всички, че и днес българският генерал, офицер, сержант и войник е готов да даде най-доброто от себе си, за да брани Родината. Ежедневно се готвим за война, за да има мир, защото българският военнослужещ се е посветил да пази мира“, обърна са към присътващите командирът на Съвместното командване на специалните операции генерал-майор Явор Матеев. 

Официалните лица, сред които бяха кметът Здравко Димитров, председателят на Общински съвет Александър Държиков, областният управител на Пловдив Анегл Стоев, депутати от града, районни кметове и общински съветници, поднесоха венци пред паметника на Гюро Михайлов и всички почетоха с едноминутно мълчание загиналите за България.

Кулминацията на празника бе петминутна заря в небето над Пловдив. Вижте я във видеото.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина