АктуалноГласовеГрадътМненияНовини

Родители недоволни от преместването на Търговската гимназия

За децата, които пътуват от други населени места, ще е изключително трудно да ходят на училище в Тракия

Стефан Стоянов: Общината е в готовност да предложи варианти

РУО: Оптималния вариант е този, всеки друг е почти невъзможен

Пребазирането на учениците от Националната търговска гимназия в Пловдив заради предстоящия дългоочакван ремонт на сградата на държавното школо предизвика недоволството на родители. в редакцията ни сигнализираха няколко семейства, чиито деца пътуват от други населени места.

Ремонтът в Търговската започва след 5-годишно чакане

Те са притеснени от факта, че при пътуването на гимназистите за учебни занятие в двете тракийски училища СУ „Софроний Врачански“ и СУ „Св. Седмочисленици“ ще бъде почти невъзможно да пристигат навреме и е изключително неудобно.

Родителите са се обединили и търсят съдействие от Община Пловдив. Искането им е учениците да бъдат пребазирани в сгради в централната градска част.

Потърсен за коментар от наш репортер зам.-кметът по образование Стефан Стоянов заяви, че е запознат с проблема и общината проверява възможностите това да стане.

„Има свободни класни стаи в три училища в район „Централен“. Това са СУ „Св. Климент Охридски“, Професионалната гимназия по дървообработване, в която има около 15-тина стаи и училище „Цар Симеон Велики“. 

Той изрази съмнение, че трите сгради могат да поемат всички випуски на Търговската гимназия.

Стоянов припомни, че за пребазирането в тракийските училища са водени специални разговори с Регионалното управрение по образование и, за да се търси нов вариант, искането отново трябва да дойде от РУО.

Репортерската ни проверка в стуктурата на МОН под тепетата показа обаче, че там няма подадени жалби срещу определениете за пребазиране сгради от родители.

Изборът на двете училища е продиктуван от факта, че те са едно до друго и ще съберат три випуск, без това да се окаже проблем за учебния процес и без да се нарушава едносменният режим на обучение, обясни експертът Георги Делов – заместващ шефката Антоанета Пакова, която е в отпуск.

Оптималният вариант е този, всеки друг е почти невъзможен. Вариантът с няколко училища в централната градска част е немислим, тъй като няма как учителите да се придвижват от едно до друго училище между часовете, категоричени са от РУО.

От там посъветваха родителите да отидат на разговор при тях, вместо да се жалват по медиите.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

4 коментари

 1. Много добър коментар. Според мен трябва да има ограничения по отношение на учениците, които ежедневно пътуват от други населени места. Не смятам, че пловдивските гимназии трябва да се пълнят с ученици от Асеновград, Карлово или Пазарджик например. Тези деца са подложени на огромен стрес с подобно ежедневно пътуване. Родителите им не са в ред, а и РУО нищо не казва по въпроса. Навремето такива деца бяха задължително на общежитие.

 2. Още като прочетох чудесната новина за ремонта, ми беше ясно, че ще възникне този казус.

  Повече от очевидно е, че на ученици, свикнали да са на пъпа на града, където има безброй транспортни връзки, а и до мола (всяко междучасие са там), ще им е доста трудно да се приспособят с “покрайнините”.

  Най-доброто решение в такъв случай би било ремонтът да се случи в извънучебно време, само че това очевидно е невъзможно – било поради забавяне, било поради какво ли още не…

  Да се разделят випуските в различни сгради ми се струва доста трудно, тъй като вероятно споделят учители, които няма как да обикалят града, за да си вземат часовете???

  Така че наистина излиза, че да са в 60-класното + още някое училище е най-подходящият вариант, защото онази база е огромна и може да побере учениците на търговската.

  Със сигурност ще им е неудобно – камо ли пък на зрелостниците, които така или иначе няма да видят ремонтирата сграда най-вероятно, НО в крайна сметка това е един наистина належащ и дългоочакван основен ремонт на едно изключително ценно откъм културно-исторически качества и ключово откъм образование за Пловдив училище!

  Дано поне стане по-бързо и качествено!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
📨 Изпрати новина