АктуалноГрадътКултураНовини

Пловдив – първият град в България с единна дигитална стратегия за развитието на музеите

Велизара Ангелова, стажант

Община Пловдив има план за въвеждането на мобилно приложение тип quest игра, което ще функционира в седем културни института. Така посетителят ,само чрез своя телефон или таблет ще може да разглежда над 2 000 000 културни артефакта от различни обекти. В апликацията ще има опция за аудио гид. Тя също ще може да пренасочва туриста от един към друг, културен обект. Приложението има силно туристическа насоченост и вече е в процес на разработка.

App-чето е част от иновациите, заложени в проекта „Културното наследство на Пловдив, представено в ревитализирани,  реставрирани и реновирани места“ с обща бюджетна стойност 781 550 лв ,  от която финансиране от ЕС, чрез ФМ на ЕИП: 664 317.52 лева и национално финансиране: 117 232.51 лева. Проектът беше съобщен днес в Градския дом на културата. Той е насочен към популяризиране на културното ни наследство и постигането на симбиоза между култура и технология.

В него участват: Градска художествена галерия, Регионален исторически музей, Регионален археологически музей, Регионален етнографски музей, Регионален природонаучен музей, Народна библиотека „Иван Вазов“ и Общински институт „Старинен Пловдив“. Партньор по проекта е  Cross-Cultural Introduction AS – организацията с нестопанска цел от Кралство Норвегия. Ръководител на екипа по проекта е Петя Щерева от ДК „Борис Христов“, координатор е Таня Славова от ОИ „Старинен Пловдив, връзки с медиите Катрин Гутман.

Към дейностите по проекта са сформиране на екип за управление и администриране на проекта, подобряване на експертния потенциал в културните институти, чрез провеждане на специфични обучения за развитие и надграждане капацитета на експертите по проекта в областта на културата и предприемачеството в сектора, с участието на чуждестранни лектори, съобщи ресорният заместник-кмет Пламен Панов. Той добави, че на допълнителна квалификация ще подлежат и останалата част от служителите като всички ще се обучават по теми свързани с писането на проекти, маркетинг и брандиране на културна организация, както и автоско право. Ремонтни дейности за ревитализазиране  и реиновиране на пространствата, както и закупуване на обзавеждане и оборудване също са част от плана.

Какви обновления ще има за отделните институции?

За Археологическия музей ще бъде изградена нова климатична и  нова по-икономична осветителна система в Книгохранилището, приютяващо хиляди томове в продължение на 140 години. Чрез добавената реалност ще има графично възстановяване на липсващата основна част от подовата мозайка на Синагогата, както и визуализация на различни накити, монети и архивни кадри, съпроводени с аудио-запис за Панагюрското съкровище.

Етнографският музей ще насочи дейностите предимно към по-младата аудитория, като в новата си сграда на ул. „Съборна“ ще направи работилница за деца и обучителен център за ученици. Ще има и нова експозиция. Предстои също изработка и монтаж на нови витрини, както и закупуване на различни мебели. В мобилното приложение ще бъде включена информация за залите „Селско стопанство“, „Медникарство“ и „Музикални инструменти“ и за седемте етнографски групи. Интерактивната карта на различните етнографските области също ще представлява интерес за посетителите.

За Историческия музей се предвижда ремонт на Зала „Съединение“. В мобилното предложение Регионалнят исторически музей ще участва със своите четири експозиции, при които приложението ще представя информация за сградите, в които са подредени експозициите и тяхната тематика.

В Природонаучния музей ще се въведе интерактивност в три направления – редки видове, защитени видове и най-атрактивни видове от богатите експозиции в музея. Ще се предостави и информация, както за живите, така и за препарираните експонати в съответните зали.

За Градската художествена галерия участва с два реновирани обекта – Постоянната експозиция в сградата на арх.  Йосиф Шнитер на ул. „Съборна“, и Иконната галерия. За там ще бъдат закупени нови таблети, информационни станции, спомагащи обучението и общуването, както и монитори със стойки. Главната цел на галерията обаче е връзката между историята на европейското и българското, в частност пловдивското изобразително изкуство.

ОИ „Старинен Пловдив“ участва с по два обекта в две направления, свързани с мобилното приложение. Първото направление е свързано с експозициите на Златю Бояджиев и на Димитър Киров, при които основната идея е модернизираното представяне на творчестнвото им, чрез добавена и разширена реалност, аудио текст и допълнителна увлекателно представена информация. Второто направление засяга мозайките в обектите Епископска базилика на Филипопол и Малката базилика, заради възможността за надграждане.

В Народна библиотека „Иван Вазов“ няма планирани ремонтни дейности, по проекта там ще се надгради дигитализацията и възможностите на мобилното приложение.

Следващият и по-амбициозен етап от плана на апликацията е след приключването на проекта в края на 2023 и началото на 2024 г., включването на недвижимото културно наследство на Пловдив и неговата възстановка чрез добавена реалност, като например пресъздаване на Античния форум или Римския стадион в тяхната цялост, добави зем.-кметът Пламен Панов.

Така се очертава Пловдив да бъде първият град в България с единна дигитална стратегия за развитието на музеите.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

  1. Благодяря Велизара Ангелова за прекрасното представяне на музеите и тяхното бъдеще.Прекрасен материал. Пловдив е най-старото населено място в Европа и всички тези намерения,които Общината има за възстановяване и дигитализация ще го направят още по-привлекателен за туристите .А това ще бъде още по-голяма гордост за Пловдивчани.Успех!

  2. Направете си апликацията за Пловдив – град на Световното наследство. Стига с тия виртуални алабализми. Кино Космос докога ще е разградения двор под носа ви, господа директори и експерти?

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина