АктуалноВластГласовеГрадътНовиниРазследване

Режат дървета край Марица

Започна премахването на дърветата около спорния проект за пробива до Водната палата

Само час – два след ранния протест на пловдивчани против пробива под кръстовището на Водната палата, започна премахване на големите дървета по тротоара.

Протестиращи маркираха 63 дървета, обречени на смърт

Тази сутрин в 7 часа на кръстовището се събраха недоволни граждани и заявиха, че това безумие трябва да бъде спряно.

Този пробив е много рисков за живеещите около него. При разкопаването ще излязат подпочвени води. При изсмукването им ще се разместят пластове, които в този район са пясъчни и наносни. Кой ще ме обезщети, като ми падне къщата? Кой ще защити мен и моите деца? Защо нищо не се обсъди и нищо не се видя? Защо крият проекта? Искаме прозрачност. Ще бъдат изсечени 63 дървета, които са защитени по „Натура 2000”. Ще бъде съсипана и площадка, която е направена с европейски средства и за разрушаването ѝ ще бъдат плащани неустойки”, заяви Жени Петкова от инициативния комитет от името на протестиращите.

Час след като националните телевизии напуснаха мястото на протеста и хората тръгнаха към работните си места, край реката пристигнаха от ОП „Градини и паркове“ и започна сечта на дърветата.

В същото време от месец юни до днес в коритото на реката стоят изсечени от ОП-то дървета, които от дружеството не намират време и сили да приберат.

Припомняме, че кметът на район „Централен“ отказа да подпише заповед за премахването им в началото на месеца. Това се случи 2-3 дни след първата копка, която също премина с протест от живеещите наоколо.

Още по темата вижте в Дневници на пробива до Водната палата – ВИДЕО.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина