АктуалноГрадътЖивотЗелен градИзбор на редактораКварталиМненияНовини

Реалистична ли е мечтата за градска железница? Отговорът е ДА

„Градовете имат нужда от повече пешеходни зони. Пловдив доказа с това. Това са много устойчиви модели, които създават и бизнесклимат и повишават качеството на живот“. Така коментира темата за бъдещето на ремонтираната част от улицата „Христо Г. Данов“ бившият зам.-кмет на Пловдив три мандата Стефан Стоянов. С него и оператора на „В Капана“ на Под тепето Божидар Дойчев се разходихме край вече завърналите се автомобили на „Христо Г. Данов“ и из вече почти напълно реконструираната Градска градина.

“ От пръв поглед личи, че затварянето на тази част от „Христо Г. Данов“ няма да затрудни особено живущите наоколо или трафика. По-скоро ще направи много по-атрактивна зоната. В това отношение Пловдив има късмета в последните 25-30 години да се работи в една посока и тези натрупвания дават изключителен резултат. Пловдив няма еквивалент в страната на толкова добре развити пешеходни зони, които да дават толкова много на града“, смята Стефан Стоянов.

Той смята, че е било крайно време проектът за Градската градина да се случи.

„Този парк бе едно празно място, имаше нужда да се поднови, за да започнат хората да идват отново. С отваряне на градината целия район има потенциал да се развие изключително качествено и на много по-високо ниво. Да привлече и бизнес, да създаде дори туристическа атракция ако щете“, добави бившият зам.-кмет с ресор образование и бизнес развитие.

„Обичам да пречупвам погледа към града през икономиката. При икономиката няма грешка- ако тя върви, значи работата става добре. В Пловдив в последните 10-15 години са дошли да живеят около 100 хиляди души. Това е благодарение на индустриалните зони и на бизнес услугите- това дърпа града. Трябва обаче да направим следващата крачка“, сигурен е Стефан Стоянов.

Коя е тя? Алтернативен начин на транспорт. Той е категоричен, че има реален шанс след 4-5 години да има десетина спирки на работеща градска железница. Според Стоянов това е стъпката и ако не се върви в тази посока, градът ще се задръсти, а качеството на живот ще започне да се влошава.

Чуйте и вижте още Георги Стаменов, за да разберете кога и как се открита Градската градина, дали ще бъде преименувана на парк „Иван Вазов“ и дали част от улица „Христо Г. Данов“ ще престане да бъде огромен ведомствен паркинг, или ще бъде дадена на хората:

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

19 коментари

  1. Стpacтен и дълъг ceкc със cилен щpaнг, яpки оpгaзми, много cпеpмa, контрoл на еякyлaциятa, пoвишен тестoстеpoн и бeзoпаснo на вcякa възpaст! Вcичко тoва в eдна кaпcyла, кoято ще нaпpави ceкca ви нeзабpавим:– https://do.my/aman

    1. Тоя не е гербаджия. Той си е самостоятелен и роднина на бившия президент. и пълна глупост е идеята на Промяната за градска железница. Пак искат явно да изсмучат едни пари.

  2. Най-голямата тъпотия на Гърневизма! Да качиш обикновен влак на така височина е просто не чувано. железница от такъв тип има, но релсовото трасе е друг тип. И мутрисите. Т.н.

    1. какви са тия глупости да не участваме в фанстантичен роман нашият град така е застроен че кокошарник неможеш да направиш продадоха всички апетити общински места по кръстовищата като някои от тях бяха отчуждени от собствениците за да се разширят уж булевардите продадоха парковете няма една вело алея с логичен край продадоха детските игрища между блоковете та сега децата да се чудят къде да играят продадоха младежките клубове та та сега децата да ходят по заведенията за наркотици на 300м се строят по 2000 апартамента ако стане заметресение няма къде да избягаш какви са тия нагли лицемери като не им ражда главата да се занимават с нещо друго а не да се управдават че няма пари в бюджета благодаря и хубав ден

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина