Раздорът в БСП- Пловдив: „Довчера бяхме братя, сега сме врагове”

Актуално Градът Избори 2021 Новини Под ножа

Вътрешната опозиция на Нинова в града се събра на конференция и обяви, че партийният лидер води БСП към небитието 

Вътрешната опозиция на Корнелия Нинова в Пловдив се събра на градска конференция снощи в Дома на културата. Те се обединиха зад позицията, че от „Позитано” 20 правят опити за заличаване на БСП- Пловдив, а лидерът на партията я води към небитието.

„Градската партийна конференция категорично отказа да се съобразява с противоуставни и незаконни решения на централното ръководство, още по-малко с несъществуващ в уставния и правния мир субект „работна група“. Затова ще бъде внесена и нова жалба в Районна прокуратура Пловдив”, заявиха в съобщение до медиите социалистите- опозиционери.

Според събралите се вчера в Дома на културата заявиха, че заседанието им е легитимно, въпреки че от другия лагер твърдят тъкмо обратното.

„Решение 84 на Националния съвет от 11-13 май е напълно нелегитимно, тъй като е взето в нарушение на Правилника за организацията и дейността на Националния съвет. Уставът на БСП предвижда непрекъсваемост на функционирането на партийните органи, закрепена в член 18. Може да бъде прекратен мандатът на председател на съответния орган, но не и на целия орган. На територията на град Пловдив Градската конференция е върховният орган, а не някаква работна група. Затова вчерашното заседание е в съответствие с партийния Устав, респективно то е легитимно”, подчертават опозиционерите.

Те наложиха мярка за партийно въздействие по чл. 12 (4), т. 4 от Устава на БСП на Георги Йорданов, член на ИБ на НС на БСП, на депутата Иван Петков-Бебето и на партийния координатор Калин Милчев. На тримата временно се отнемат правата за заемане на партийни длъжности, членство в органите на партията и право да се кандидатират за такива в срок от една година. Същата мярка бе приложена и за още няколко делегати на Конференцията, които участват в работната група.

„В годината, в която Пловдивската партийна организация отбелязва своята 130-годишнина, се предприе акция по заличаването ѝ. При това не от политически противници и конкуренти, а от Изпълнително бюро на „Позитано“ 20, използвайки кариеристичните амбиции на няколко местни „другари“. Кому е изгодно? Кой има интерес от безлична, некомпетентна, несъстоятелна, немощна БСП?“, каза в началото на доклада си Димитрина Вакрилова, председател на ГС на БСП – Пловдив, с прекратен мандат. Въпросът ѝ стана централен в последвалата тричасова дискусия. В нея се включиха най-активно младите социалисти. Те отправиха остри критики към националното ръководство.

20-годишната Ванина Садърска се оплака от натиск, на който са били подложени младежите преди седмица в изборите за национален младежки лидер. „Въпреки всичко устояхме и не позволихме на Нинова да решава вместо нас. Така ще направим и в Пловдив“, каза студентката по българска филология. „Подложени сме на нещо немислимо и нечувано в историята на БСП. Довчера бяхме братя, сега сме врагове. Нека да не се забравя, че всяко разцепление води до разруха“, каза младият социалист Никола Ванков, студент по медицина и един. „Нинова има за цел да ликвидира партията в Пловдив, но моята партия не се продава и не се заменя с постове. Да направим така, че БСП да я има поне още 130 години“, призова младата социалистка Таня Николова.

„Нинова води БСП към небитието – това е общата позиция на Конференцията, мотивирана от 22 изказвания в рамките на заседанието. Говорителите акцентираха върху участието на БСП в ястребската и русофобска коалиция, което е най-болезнената тема за социалистите. Според тях хлъзгавите формулировки, с които се отстъпва от т.нар. червени линии, не могат да заблудят хората. Те очакват поредното предателство на националния интерес и по темата със Северна Македония. БСП не може да бъде заложник на личните амбиции за реализация и персоналната изгода на няколко функционери, категорични бяха социалистите. Няма да допуснем неграмотни хора да бъдат фактор в пловдивската партийна организация, заявиха делегатите. Затова започват разяснителна кампания и всеки редови партиен член ще бъде запознат с обективните факти. „БСП не е СДС и Нинова няма да закрие партията, както направи Костов! Няма да го позволим!“, категорични бяха делегатите”, се казва в прессъобщението след събитието в Дома на културата.

„Благодаря ви, че сте тук, въпреки огромния натиск, на който бяхте подложени – от заплахи до предложения за бъдещи ползи. Радвам се, че моите пловдивски другари не се продават и не се предават, с което изпълват със съдържание тези думи и не ги оставят без покритие, както на един конгрес един председател, който не си подаде оставката!“, каза Вакрилова в словото си.

„С днешното заседание даваме знак и на другарите в цялата страна. Нека не се страхуват, а да се изправят срещу порочната партийна шайка, която води БСП към ликвидация“, заяви общинският съветник доц. Ангел Иванов.

 

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.