Работодателите стягат протести заради мерките срещу инфлацията

Актуално Власт Гласове Избори 2021 Новини

Очакват сериозни компенсации за тока за бизнеса и твърдят, че само 30-40% от хората имат нужда от подкрепящи мерки

Работодателските организации могат да излязат на протести на 22 и 29 юни, ако дотогава не бъдат приети адекватни, според тях, кризисни мерки срещу инфлацията, които да подпомогнат бизнеса.

„Надяваме се да не се стига дотам“, посочи в интервю за „Нова нюз“ председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев, който бе сред участниците в извънредния тристранен съвет, проведен в понеделник, за да обсъди предложените правителствени мерки срещу инфлацията. По думите му, те нямат отношение или реално влияние върху компаниите.

Мнението му е, че отпадането на акциза на електроенергия и на природния газ е символична мярка, тъй като акцизът на електроенергията представяла по-малко от половин процент от цената й.

„Прогнозната цена за следващия ценови период на КЕВР е 431 лв. Като сложим и мрежовите такси – отива над 500 лв., а акцизът е 2 лв. на мегаватчас. Това е под половин процент”, отбеляза Велев.

Той смята, че по подобен начин стои и въпросът с акциза на природния газ.

„Намаляването на ДДС за бизнеса е неутрална мярка. Той е данък добавена стойност, който всъщност предприятията, които са регистрирани по ДДС, а основната част от работниците работят в такива, за тях няма ефект, тъй като те ползват данъчен кредит. Намаляване на ставката за парното пък облагодетелства само тези граждани, които имат парно – това е 1/5 в страната”, коментира още той.

Проблемът, който не е адресиран, е високата инфлация, която води до обедняване на хората и високите цени на енергоресурсите за предприятията и икономиката, което води до неконкурентноспособност, защото те са по-високи от тези при нашите конкуренти. Това е факт и това води до по-нисък ръст на БВП. Така в ЕС ние сме в последната четвъртина по ръст на БВП и вместо догонващо развитие имаме изоставащо такова”, заяви Васил Велев.

Мерките, които чакаме, още не са се състояли. Те са свързани с решението на КЕВР и промяната в Закона за енергетиката, което да осигури несимволични и справедливи компенсации на свръхвисоките цени на електроенергията в следващия ценови период”, отбеляза той. И добави, че „очакваните от нас мерки трудно могат да се състоят, защото средствата се прахосват, без да са насочени целево към нуждаещите се“.

Според него правителството разпределя средства към всички групи от населението, вместо да фокусира помощта. Велев изчисли, че 10% от хората нямат да усетят инфлацията чувствително заради високите си доходи. Други 40-50% ще „стегнат коланите“, а само 30-40% трябва да бъдат подкрепяни.

Източник:offnews

Споделете ни във:

1 thought on “Работодателите стягат протести заради мерките срещу инфлацията

  1. Работодатели-експлоататори! Помощите трябва да са директно към работниците, а не милиони към милионери, за да си купят още едно Порше. Изумен бях да чуя, че бизнесмените искали да си разделят печалбата на АЕЦ Козлодуй и НЕК. Не помня да са искали да си рзазделят дълга на НЕК, който нарастваше всяка година, не помня да са си разделили непогасените кредити на работниците, когато ги пускаха в неплатен отпуск принудително и т.н.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.