Почитаме първият епископ на Филипополис

Култура Новини
Св. ап. Ерм

Според църковното предание св. ап. Ерм е донесъл пръв Христовото благовестие в Пловдив

В православния календар месец май завърша с възпоменание на свети апостол Ерм. Той е определн за покровител на Пловдив.

Свети апостол Ерм е от учениците на Иисус Христос, които християните тачат като един от „седемдесетте апостоли“. Споменат е в Посланието на св. ап. Павел до римляните. Чества се на 4 януари, на 8 април и (самостоятелно) на 31 май.

Освен него БПЦ почита днес и св. мъченик Ермий. Той е бил епископ в Далмация, а Ерм в тракийския град Филипополис.

Според църковното предание св. ап. Ерм е донесъл пръв Христовото благовестие в Пловдив. Той основал в града християнска община, на която става първият епископ. В следващите три века не са известни имената на неговите приемници.

Св. ап. Ерм свършил мъченически живота си. Мистична е фигурата на св. Ерм. Това си личи от книгата, която той е оставил. Тя се нарича „Пастир” и е изпълнена с нравоучение, с текстове насочващи към каква дейност трябва да има църквата, каква трябва да е мисията на църковните хора приобщени в Христовото слово. Поучителната книга се смята за едно от най-забележителните свидетелства на раннохристиянската писменост.

Сред най-силно засегнатите въпроси в “Пастир” е въпросът за устройството, характера и мисията на църквата. В едно от виденията си Ерм вижда църквата като строяща се кула, в която се вграждат различни камъни според качеството и предназначението си. Сред тези камъни можем да различим и себе си: дали сме материал, подходящ за строежа на кулата или стоим далеч от нея.

От думите му прозира неподправеност, гореща вяра и дори наивност, но именно те превръщат съчинението му в ценен извор за характера на раннохристиянското богословие.

В иконографията не е често срещан образът на св. апостол Ерм, но там където може да се види, той е изобразен с апостолските символи: с книга в лявата ръка, и със смирен жест с дясната ръка, който означава Троицата.

Най-високото отличие на Пловдивската света митрополия носи неговото име.

Споделете ни във:

1 thought on “Почитаме първият епископ на Филипополис

 1. от Херм та до таваришч Миколай се издокара БП"Ц" ЛИМИТЕД каза:

  МИКОЛАЙчик даже няма МОНАШЕСКО …ИМЕ!

  Кара си с даденото му по рождение от татенцето БАРЕТА (Бияч на БКП) именце милият – без МОНАШЕСКО, задължително при пострижение и отречение от светската суета. Защо ли? Защото манастир не е помирисвало изчадието комунистическо, никога не е бил честен и почтен МОНАХ, камо ли отшелник, постник, духовник…

  Пазарлъкът изглежда е бил под преструвка „религиозническа“ да мУтро-полит-иканства из Румелията, да интригантства, да угоява …когото трябва (взаимно, да). От пръв поглед още от Името Миколай-Герголюб Баретов си личи = Аятоллахът със злия поглед, с ролекса и лимузината със пожарникарска сигнализация е Ментарджия, Далавераджия, не е читав тоя с неговата непризната не-акредитирана килийна измислена като за баш-будали „академия“.

  „Академично“ ли беше пЪрвенюшкото подобряване на Света Марина да я нагизди като някаква ючбунарска . . . и да оскверни съкровените древни стенописи – или опростачаване, герго-селяндурско? Ново висше стъпало в *р*вославната култура на Града според прокурорското *р*восъдие!

  Нека спестим подробности за психо-диагнозите на Кольо-студентчето което обявило, че е хванало Дядо Господ за шлиферо. На болни хора не се подиграваме.

  През турско можеше да има значение какво проповядва Миколай-Герголюб Баретов. И кому раздава Тиквен Медал „ЕРМ“ / Херм /Хермес – на ортаци КлептоКрати, съзаклятници в нотариалните му магьосничества.

  САН КИРИКО = кражбата на века от *р*вославието подпомогнато от *р*восъдието: от МАА =Междунар. Академия по Архитектура, от джоба и от залъка на архитектите, отчислявали десетилетия наред половината от всеки хонорар – без нито стотинка църковна нито държавна. Само укрепването на свлачището костваше колкото Палатите съчинени като „да мязат“ от арх. Любо Шинков, НИПК.

  Ами като настъпи ВИДОВДЕН, попе, Геената Огнена как ще прескочиш? Или ти си делови ючбунарски бизнисменин и в такива работи НЕ ВЯРВАШ?

  Нация от ПОСЛУШНИЦИ много им се иска на мутро’полит’ика и на неговите биячи, попадии, архонти, архонтеси и архонтчетата им. ДЪРЖАВНА църква – и драпат за заплати за задължително „веро“учение за неизтрезняващите презвитери.

  Надали.

  В белите държави в 21 век средновековни акъли важат само вътрешно в секти, култове, клубове и масонски ложи. Свобода на съвестта има постигната. Който иска семинария – прав му път. Аятоллахът да си царува …в Азия!

  Религия е нещо различно от ВЯРА. Организираната в институции “вцърковена” РЕЛИГИЯ е хорска направа. Нещо човешко =пълно със грешки, независимо какво ни лъжат. Цели да организира и командва народа, тълпите,, масите кръстоносци срещу джихадисти, в изпълнение на нечии интереси и заповеди. А второто след Религ-Идеологическите фанатизми проклятие върху човечеството е Нациз-Национализ-Шовинизмът. Междуселеско-Махленско-Мафио-Клубен гангстеризъм. Омраза срещу различаващите се, смърт за дисидента!

  ВЯРАТА си е друго, вътрешно, искрено, истинско, без посредници и командири. Както българските БогуМили научиха западните Катари и света, божественото е във всекиго от нас. Гностици бяха първите християни преди самозваните надзиратели-епископи да ги яхнат.

  Задължителни идеологии, (всуе)верия и ритуали вече отдавна не важат. Претръпнахме. ВиК попе, Великден и Коледа, толкова.

  БългароСъветската сибир-азиатска *р*вославна секта Гундяева ни е дъщерна, отцепила се в Схизма от майчината ни изконна византийска константинополска Вселенска Катедра и не е меродавна за душевността нито за духовността на румелийския народец.

  След комунистическите вярвания, практики и квази-религия Суверенът е отделно от учреждение БП”Църква” Лимитед.

  По-хигиенично е…
  =

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.