Първото бебе в Белодробна е връстник на войната в Украйна

Актуално Живот Забравеният град Новини

Сеня е на 4 месеца и заедно с майка си Оксана е сред първите настанени обитатели на изоставената болница в Пловдив, която сега носи името Втори дом

Пет деца, бегълци от войната в Украйна, вече имат нов покрив. Това е подаръкът им от съдбата за Международния ден на детето – 1-ви юни.

Заедно с техните 3 майки и една баба децата сред първите обитатели на така наречения „Втори дом“ – сградата на изоставената бивша Белодробна болница в Пловдив.

Най-малкият от тях – Сеня, е само на 4 месеца и всъщност е връстник на войната в родината му, а от над 3 месеца той е бебе-беглец.

Историята на неговата мама Оксана не се различава много други истории на украински майки. Добре е направила, че не си счупи главата и не изтича назад и ни намери“, разказва неуморният двигател на украинската общност в Пловдив Наталия Елис.

Наталия Елис: Украинците в Пловдив сме големи късметлии

Организацията ѝ направи възможна организацията на пунктове за украинските бежанци в града, разкриването на първия дневен център за деца от Украйна, както и предоставянето на изоставената сграда на бившата Белодробна болница, плюс ремонта, който все още тече там с помощта на ОП „Жилфонд“ и доброволци.

Първият у нас Дневен център за деца от Украйна прие 18 малчугана

Оксана е преподавател по спорт в университет, има втора специалност- масажист. Добра пловдивчанка на име Доника ѝ подарява маса за масаж, за да може да работи отново.

Искам да благодаря на всеки, който ни помага да обновим помещенията и да създадем уют за такива млади украински майки!“ – казва Наталия и добавя, че общността в Пловдив помага на украинските бежанци на принципа „помагаме ти, ако и ти си помогнеш, ако си потърсиш работа, ако учиш езика, ако опиташ да се справиш и сам“. По принцип се грижат за хора, които не могат да работят- възрастни, болни и майки с много малки деца като Оксана.

„Ние ще помогнем на Оксана да работи отново, отглеждайки бебе Сеня/Съни“, казва Наталия.

Тя пък ще помага на своите сънародници като работи за тях без заплащане. Те от своя страна ще ѝ помагат с грижи за малкия, когато е заета.

Млада майка с две деца и нейната майка са следващите настанени снощи в друга стая на обновената Белодробна болница, която се превръща във Втори дом за бежанците. 

Белодробна болница ще може да подслони над 160 бежанци от Украйна

След Сеня и Оксана в навечерието на Първи юни прекрачиха прага на своя Втори дом в Пловдив още две майки с четири деца. Жените работят на смени и се грижат една друга за децата, които са по-големи.

Снимка на корицата: Веселина Божилова

Споделете ни във:

1 thought on “Първото бебе в Белодробна е връстник на войната в Украйна

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.