Къде да заведем децата в Пловдив на 1-ви юни

Актуално Живот Новини

В 11:00 ч. пред Виенския павилион в Цар Симеоновата градина Фондация „За нашите деца“, съвместно с Община Пловдив, организира детски празник „Прегръдка за нашите деца“. Инициативата е с послание за децата, които не знаят какво е прегръдка от мама и татко, децата с увреждания и трудности в развитието, които виждат света по различен начин, но за които прегръдките са също толкова важни.

По време на празника клоуни ще забавляват с фокуси, клоунада и песни децата и техните родители. Балонно шоу, детскотека, викторини, игри за деца и родители също ще бъдат част от празничната програма.

От 10.00 часа –  Откриване на новите ателиета на ул. „Филип Македонски“ 1, до ресторант „Сентрал парк“. Националната гимназия за сценични и екранни изкуства – Пловдив и Община Пловдив ви поканят на кратка церемония по официалното откриване на ремонтираната база, която училището получи. В нея са разположени 6 нови ателиета за практически занимания за изработване на театрален, кино и тв декор, бутафория и художествено осветление.

След церемонията, на детската площадка по повод Международния ден на детето – 1 юни, учениците от Националната гимназия за сценични и екранни изкуства ще изнесат малък спектакъл, ще рисуват заедно с малчуганите върху глинени фигурки, които после децата ще могат да отнесат в къщи за спомен от празника и ще гримират желаещите деца като любими приказни герои.

09:00 – 10:30 ч., в Епископската базилика на Филипопол – Творческа работилница „Мозайка” под ръководството на специалисти на ОИ „Старинен Пловдив”, част от „Празник на детето в Стария град“.

10:00 – 12:30 ч., Къщата на Верен Стамболян – Творческо ателие за изработка на кукли и беседа с тема „Облеклото от епохата на  Възраждането” с обучител Ангелина Янакиева: уредник на Къщата на Верен Стамболян, част от „Празник на детето в Стария град“.

10:30 – 12:30 ч., пл. „Стефан Стамболов“, пред Община Пловдив – „Ася в страната на талантите“ – детска програма за малчугани с изявени таланти. Малчуганите ще се повозят в лодки с приказките, ще поговорят с облаците по телефона… „Валежи“ от изненади, томболи, игри и… детски талантливи изпълнения ще се „изсипят“ върху и в близост до сцената! Организатор Община Пловдив.

10:00 часа, Дондуковата градина – За първа година Регионалният природонаучен музей – Пловдив организира Музикален празник по случай Деня на детето. Интересът към събитието е рекорден – в програмата ще се включат над 200 деца от 16 детски градини и много други учебни заведения и музикални школи в града. Децата и техните ръководители са подготвили богата палитра от музикални, вокални и танцови изпълнения. Събитието не е на конкурсен принцип – участниците ще получат подарък и грамота в знак на уважение към техния талант и старание. Пълната програма може да бъде видяна ТУК.

11 ч., Младежки хълм – Балонената фиеста ще започне в 11.00 часа на перона на Детската железница на Младежкия хълм. Организаторите от ВМРО са подготвили и още една изненада за малчуганите за техния празничен ден. Като символ на  мира, чистотата и добротата на детските сърца ще бъдат пуснати в небето 13 бели гълъба.

17:30 – 20:00 часа, пл. „Стефан Стамболов“, пред Община Пловдив – „ВЪЛШЕБНО ЛЯТО с КАТРА ФМ“ – детска развлекателна програма с участието на деца от младежките школи в града, изявени млади таланти в популярни телевизионни формати, вокалните групи на „Госпожа Опера“, „Пеещите котенца“, танцьори, балерини и гимнастички. На сцената и около фонтана на площада ще има много игри с децата от публиката. И тази година екипът на радиото застава зад благородна кауза заедно с доброволците от БМЧК. Пловдивското радио организира създаването на детска библиотека в „Клиниката по педиатрия и генетични болести“ към УМБАЛ “Свети Георги“. Всички гости на празника могат да се включат със символично дарение от левче в касичките на Младежкия червен кръст, срещу което получават водичка или сокче. А в края на празника участват  в голямата томбола, която разпределя чували с играчки, велосипеди, тротинетки, музикални инструменти, плажни артикули, матраци, машини за сладолед или пуканки и много други награди. На самия финал, традиционно ще бъде разрязана и най-голямата торта „Колекция“ с парченце за всяко дете.

18:00 ч., Държавен куклен театър – Пловдив – Благотворително представление на театъра. Постановката „Малкият Принц“ ще се играе с вход свободен. На място в кутии ще се събират средства в подкрепа на лечението на малката Бояна.

20:30 ч., Античен театър – Церемония за връчване на XI Годишни награди на Фондация Енчо Керязов в началото на големия спектакъл “Нощ на звездите” в чест на талантливите български деца и младежи, който тази година е под патронажа на кмета на Община Пловдив г-н Здравко Димитров.

От фондация Енчо Керязов са подготвили поредица от съпътстващи събития, с които да зарадват децата на Пловдив.

С музика и танци в 16:00 часа от пл. „Централен“ до пощата ще потегли шествие с кукли на кокили. То ще премине по Главната улица и в 17:00 ч. ще спре на Римски стадион, където най-малките ще ги очакват магьосници и техните фокуси. В ролята на гримьори, които да рисуват лицата на малчуганите като любими герои, ще влязат талантливите ученици от Националното училище по сценични и екранни изкуства.

Програмата продължава от 18:00 ч. на Римския стадион, където камерен оркестър “Дианополис” от град Ямбол ще изнесе концерт с популярни произведения от Пиацола и Руджери. Час по-късно шествието с кукли, под съпровода на оркестъра, ще потегли към Античния театър, за да бъде посрещнато от публиката на шоуто “Нощ на звездите“.

Снимка: Станимир Петков

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.