Първият у нас Дневен център за деца от Украйна прие 18 малчугана

Актуално Гласове Градът Живот Новини

Първият в страната Дневен център за украински деца-бежанци отвори официално врати днес. Занималнята, която се намира на втория етаж в блок 11 в Тракия, прие 18 малчугани, чийто майки са намерили работа или активно търсят своето място на трудовия пазар.  Центърът е почасов, именно заради различните работни времена на родителите. В него ще работят професионални украински възпитатели и ще се ръководи от професионален директор на детска градина в Одеса. Те имат всички документи, които са им нужни според българското законодателство. Имат и сключен договор с фондация „Юкрейн съпорт енд реновейшън“ на неуморната Наталия Елис.

Общо 20 деца от 3 до 6 години ще изучават български език и имат предучилищни занимания в дългогодишно неизползваемите помещения на ДГ „Кремена“ в район Тракия.

„Това е първият център в бивши детски блокови градини, който правим за децата. Предстои да бъде отворен още един на бул. „Източен“ като идеята е да има дневен общностен център, в който да може да се работи с децата и с родителите и постепенно те да бъдат интегрирани“, заяви зам.-кметът по образование Стефан Стоянов.

„Разрешаваме майки да влизат заедно с децата, тъй като има такива малчугани, които са много уплашени от бягството, сирените и всичко, което се е случило около тях в Украйна. Каним хора, които ще им помагат с изучаване на български език, българска култура и българска история. Сключихме и договор за кетъринг, като децата тук ще ядат същата храна като в детските градини, за да свикват с менюто. Така бавничко ще ги включваме в процеса на интеграция в българската общност и култура”, заяви на откриването на центъра днес Наталия Елис.

Тя изказа благодарности на заместник кметовете Стефан Стоянов и Георги Титюков, и на кмета на Тракия Костадин Георгиев за помощта, които са оказали и за активността им.

„Голяма подкрепа усещаме. Този Дневен център е само част от нашата обща кауза, зад която застанаха стотици хора- доброволци и дарители. Каузата е включва общо два детски центъра и Белодробна болница, която превръщаме в буферен център за бежанци. Там хората ще влизат временно, за 1-2 месеца, докато оправим документите им, ваксинациите, търсим работа. Подкрепата за всичко, което правим, е толкова голяма! Пловдив е уникален град”, добави Елис.

„ Това не е детска градина”, подчерта зам.-кметът Стефан Стоянов.

„ Помещенията се предоставени на символичен наем на фондация „Юкрейн съпорт енд реновейшън“, която се грижи за украинските семейства. От тук нататък те се грижат за помещението, а ние ще помагаме с каквото можем. Вече имаме 35 деца, записани в детски градини в Пловдив. Има и десетина деца в училища. Но процесът е бавен, главно заради ваксинациите. И заради по-рестриктивното законодателство, което реши да приеме държавата. Виждаме доста по-либерални мерки и в Полша, и в Германия и редица други страни. Но ситуацията е такава, каквато е, и хората се съобразяват с нея. Немалка част от украинската общност е преценила, че ще остане тук за известно време и трябва да се интегрира. Ние пък сме длъжни да помогнем. Българите показахме изключителна толерантност в последните два месеца и половина, с което може за се гордеем. Хиляди отвориха домовете си, даряваха, помагаха ежедневно. Ред е на нас, институциите, да си свършим работата и тези, които решат да останат, да бъдат интегрирани и да се чувстват като у дома си. И да бъдат пълноценни граждани, разбира се”, каза Стефан Стоянов.

В инициативата активно се включи и фондация „Америка за България”, която осигури 55 хиляди лева за двата центъра за общо 40 украински деца. Средствата са за заплатите на учителките, които ще работят с малчуганите, и за кетъринга.

„ Грижата за тези деца ще даде възможност на майките да започнат работа в Пловдив. За нас това е много важно.  Знаем, че компаниите имат нужда от работна сила и се надяваме това да се случи”, коментира Надя Захариева, програмен директор във фондация „Америка за България”.

Очаквайте подробности за ситуацията с украинските бежанци в Пловдив

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.