Белодробна болница ще може да подслони над 160 бежанци от Украйна

Актуално Гласове Градът Живот Изпод тепето

Центърът за временно настаняване е готов, остава нерешен единствено проблемът с топлата вода

Не виждам смисъл да храним туристи. Ще помагаме на хората, които полагат усилия да се интегрират и да намерят работа, заяви Наталия Елис

Над 160 украински бежанци ще могат да намерят подслон в бившата Белодробна болница, която се превръща в Център за временно настаняване с общите усилия на фондация „Юкрейн съпорт енд реновейшън“, общината и всичките и общински дружества, доброволци, дарители. Комплексът може да отвори врати още утре, като единствено остава нерешен проблемът с топлата вода.

„Бившата Белодробна болница, която не работи от пролетта на 2015г., с общи усилия ще се превърне в център за временно настаняване. Ще е регистриран във временния регистър за местата за настаняване към Министерството на туризма. Той ще е с 53 стаи с по три легла. Фондацията обаче намери от дарител двуетажни детски легла, така че центърът ще може да подслони малко повече от 159 души. Те ще бъдат настанявани там за 1-2 или 3 месеца, докато понаучат български, намерят си работа, интегрират се. Това е идеята”, коментира зам.-кметът Георги Титюков днес, на откриването на първия Дневен детски център за украински малчугани, чиито майки са намерели или търсят работа в Пловдив.

Досега в Пловдив са дошли около 2 хиляди души, бягащи от ужаса на войната в Украйна. Няма статистика колко от тях са си тръгнали.  На този етап жени с деца има настанени в звено „Майка и бебе”, малко в Дома за стари хора, както и две семейства в кризисния център за жени, преживели насилие- четиричленно и двучленно, като само двама души от тях са зрящи. В Младежкия център настанени бежанци към момента няма.  Очаква се много украинци да дойдат под тепетата от Черноморието. Това се случва и в момента. Те търсят работа, подслон, а от фондация „Юкрейн съпорт енд реновейшън“ им помагат, колкото могат. Учредителката на организацията Наталия Елис смята, че тенденция за миграция от Черноморието към Пловдив ще продължи активно до средата на юни.

„Най-лесно се интегрира майка с повече деца. Те много бързо започват работа. Сега е много лесно да намерят работа в Пловдив благодарение на подкрепата на всички- бизнес, община, почетния консул. Има много хора, които в момента работят, както и много, които искат да работят. Имаме запитване за поне 200 деца от майки, които са намерили своето място в трудовия пазар или търсят работа. Имаме например майка на пет деца, дошла в Пловдив и три дни по-късно започва работа в завода на Шнайдер, сглобява детайли. Обща работа, но я има, получава заплата и има осигуровки”, обясни Наталия Елис.

Тя подчертава, че фондацията ще подава ръка на бежанци, само ако те правят всичко възможно да се интегрират, знаят, че ще останат дълго в Пловдив и искат да работят.

„Не виждам смисъл да храним туристи. Ще помагаме на хора, които полагат усилия. Това е и смисълът на Белодробна болница. Там да стане център, в който семействата взаимно си помагат. Когато майка на три деца например е на работа, друг да се грижи за наследниците й”, допълни Наталия Елис.

Споделете ни във:

3 thoughts on “Белодробна болница ще може да подслони над 160 бежанци от Украйна

  1. Тютюков,КОЙ ПОСТРОИ ЗГРАДАТА на ул ЯНЕ САНДАНСКИ 8?
   Общината си върти хавите, гражданите далапат мухите
   Да, ама ВСИЧКО Е ЯСНО
   ТЪРГУВАЛИ СА С УКРАЙНА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.