АктуалноВластИзбориНовиниРазследване

Проф. Пламен Моллов, ректор на УХТ, замесен в скандала БАБХ – Капитан Андеево

Появи се запис, за който се твърди, че уличава ректора на пловдивския ВУЗ-а в „неуспешен опит на мафията да подкупи изпълнителния директор на Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) проф. д-р Христо Даскалов, за да не се меси по контрола на границата“

Запис, в който двама мъже разговарят за лабораторията за фитосанитарен контрол на граничния пункт „Капитан Андреево“, е бил изпратен до редакционните пощи на някои медии от анонимен имейл. Към него има и придружаващ текст, в който се твърди, че уличава ректора на пловдивския ВУЗ-а в „неуспешен опит на мафията да подкупи изпълнителния директор на Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) проф. д-р Христо Даскалов, за да не се меси по контрола на границата“, съобщава Свобода Европа.

„Това е запис от разговора, с който бе предложен подкуп на проф. Даскалов и за който той сезира компетентните органи. Другото лице е проф. Пламен Моллов„, потвърдиха от агенцията по храните пред Медиапул.

 

Войната за контрола на парите, свързани с фитосанитарния контрол на границата между България и Турция, избухна след като правителството реши да прекрати 10-годишен договор с частна фирма, сключен при съмнителни обстоятелства. Тази дейност генерира приход от 5 хил. лева на час.

В петък пловдивският депутатът от ПП Продължаваме промяната Росен Костурков заяви, че Разривът на ИТН с коалицията дошъл след овладяването на Капитан Андреево.

Какво се чува на записа?

Според текста, придружаващ записа, „преносителят на подкупа е лице, което е заемало висша публична длъжност по времето на бившите управляващи. Преносителят подсказва, че възнаграждението може да е регулярно“. В придружаващия текст не е съобщено името на лицето, но в описаното съдържание е цитирано името „Моллов“. Това е фамилията на бившия директор на агенцията по храните Пламен Моллов. В самия запис не се говори за „възнаграждение“, а за „документи“.

От БАБХ потвърдиха пред Свободна Европа, че участниците в разговора са Пламен Поллов и Христо Даскалов, а това е разговорът, за който Даскалов разказа в парламентарната комисия за превенция на корупцията. „Имаме съответните записи, направени на тази среща, всичко се чу [за подкупа] и така нататък. Така че сме предприели това, което трябва да бъде“, каза Даскалов по време на изслушването.

В разпространената част от аудиото се чува, че бившият директор на агенцията Пламен Моллов първо обяснява, че частната лаборатория на границата е „с най-модерна техника, газ-мас (вероятно се имат предвид уреди за изследване газов хроматограф и масов спектометър – бел.ред.). През паралелни системи работи, вадят резултатите в почти един час“. Следва обяснение, че ако дейността й спре, това ще затрудни трафика на товарните камиони. „Да се прецени – това трябва ли да се разбутва или трябва просто да се преустрои по някакъв начин? Това е нещото, което са ме помолили да кажа, да споделя. Нали, ние ще бъдем благодарни, ако, нали, няма така агресивни действия“, казва лицето, за което БАБХ твърди, че е Пламен Моллов. Според него там нямат общо с „тия Таки – Маки“.

От записа не става ясно кой е помолил Моллов да каже това, както и кой ще бъде благодарен. В края на разговора мъжът, който разговаря с настоящия директор на БАБХ казва, че са му дали „една документация да предада“.

Ето част от диалога:

„Моллов: Нямаш ангажимент с това.

Даскалов: Това не е за мен! Това не е за мен!

Моллов: Ами виж сега, предназначено е за теб и аз няма какво да го правя.

Даскалов: Ами..

Моллов: Нямам работа в това отношение, ни съм чул, ни съм видял, ни познавам никой, ни съм никой, аз съм никой, в случая само предавам. Това е за добро отношение, за да не се изнасилваме нещата и то може да е регулярно.

Даскалов: А не, не, не.“

От БАБХ не пожелаха да коментират дали в случая става въпрос за плик с пари, който е бил предлаган на Даскалов с думите, че в него има „документи“.

До момента проф. Моллов не е открит от медиите за коментар.

„Таки-Маки“

Припомняме, че от началото на месеца фитосанитарният контрол на границата се извършва от БАБХ. Преди това монополът върху тази дейност беше предоставен с 10-годишен договор за наем на помещения на частната фирма „Евролаб 2011“. Собственик на фирмата е Васил Димитров, но проверка на сайта BIRD откри връзки на дружеството с издирвания от Интерпол в миналото за участие в организирана престъпност Христофорос Аманатидис-Таки и политическа партия ГЕРБ, която управляваше България до 2021 година.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

8 коментари

  1. Помаците, ортаците на Болшевиците са натирени на амбразурата да опазят Статуквото на Кой ( гаварит Мацква, Доган Сопола и цялата ДС сволач). И сега подобни плоски червеи като моллата се гърчат, но те са си гьонсурати, това се иска от тях,,,те, душите си са си продали на рогатия отдавна…

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина