АктуалноГрадътЗабравеният градИзбор на редактораКварталиКултураМненияНовиниОбщина Пловдив

Проектът за пешеходна „Иван Вазов“ е напълно готов

Проектът за превръщането на улица „Иван Вазов“ в пешеходна зона е напълно готов и реализацията му може да стартира след месеци. Той предвижда повдигане на нивото на улицата в зоната от Библиотеката до Военния клуб, с оформяне на габарита на едно ниво със сегашните тротоари. Паважната настилка ще бъде запазена.

“ Става въпрос за зоната между улица ул. „Авксентий Велешки“ и Военния клуб. Уличното платно ще бъде повдигнато. Подготвено е за изцяло пешеходно движение, но за да свикнат хората ще стартираме с вариант за споделено движение. В зоната от „Авксентий Велешки“ до Централна гара проектът предвижда увеличение на пешеходната зона почти до средата на улицата, без уличното платно да се повдига. Тротоарът откъм тютюневите складове ще бъде разширен значително. Това би дало възможност Тютюнев град да се закачи за пешеходната зона в града, което се надяваме да е интересно на инвеститорите в складовете“, обясни пред Под тепето главният архитект Димитър Ахрянов.

„Това е подаване на ръка към собствениците на тютюневи складове“, коментира темата с улица „Иван Вазов“ и директорът на НИНКН арх. Петър Петров.

Именно институтът ще е този, който трябва да даде зелена светлина за превръщане на улица „Иван Вазов“ в частично пешеходна, тъй като проектът за това скоро ще бъде внесен от общината там. Очевидно НИНКН гледа положително на идеята, тъй като това може да помогне в развързването на възела с Тютюнев град. В момента, в който институтът даде положително становище, общината ще издаде разрешение за строеж, след което трябва да се търси финансиране и да се избере изпълнител.

В контекста на проекта за улица „Иван Вазов“ арх. Петър Петров отново се спря на болната тема с Тютюневия град.

“ За всички тютюневи складове е имало готови фишове още преди повече десет години, които са останали неразгледани на съвет и сега се правят наново. За съжаление екипите на НИНКН многократно не бяха допуснати в сградите от собствениците и се наложи няколко пъти да се връщат на място. Всичко обаче вече е приключено и сградите ще бъдат включени в териториалната програма, чието представяне предстои. Идеята е да дадем ясен знак на всички собственици на сгради за това, че биха могли да продължат със своите инвестиционни намерения по най-добрият начин. Важно е да се каже, че историческият облик на града е важен на само за целия град, но и на самите собственици, които биха могли да имат добавена стойност, която да предоставят на своите гости“, коментира директорът на НИНКН.

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

6 коментари

  1. Споделеното движение е моден идиотизъм. Не е съобразено нито с малките деца, нито с хората с физически увреждания, нито с опасността някой пиян или надрусан шофьор да покаже на какво е способен. Самата идея на Ахрянов за пешеходна Иван Вазов е илюстрация на умствения му и професионален капацитет. По улицата липсват активности, тротоарите и сега са предостатъчно широки, прехвърлянето на движението по тесните вътрешноквартални улици ще създаде много проблеми, включително и екологични.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина