АктуалноГласовеГрадътЗабравеният градМненияНовиниПод ножа

Предложиха за паметник склада на „Г.М.Димитров”, но него вече го няма

12 обекта в тютюневия град ще бъдат под закрила. Това обяви тази вечер в Пловдив министърът на културата Велислав Минеков. Той отново дойде под тепетата „като линейка”, както самият той казва, за събитие край разрушения вчера склад на бул. „Христо Ботев”51, което сам инициира днес на пресконференция в столицата.

 

Единици  последваха апела му пловдивчани да се съберат, и да защитят архитектурата, миналото и паметта си. Затова пък предизборно със знаме на място се изсипа агитка на „Възраждане”, която предаваше на живо във Фейсбук. На място имаше и представители на Демократична България- те следят казуса от самото му начало преди повече от седмица.

Минеков спомена 12 обекта, но два от тях вече ги няма- този на „Христо Ботев” и сградата на ъгъла на „Г.М.Димитров” и „Екзарх Йосиф”, която наетите от собственика „Галакси инвестмънт груп” работници сравниха със земята за по-малко от два дни. Днес Специализираният експертен съвет по опазване на недвижимите културни ценности (СЕСОНКЦ) реши да предложи на министъра да подпише заповед за даване на статут на единичен паметник на културата от местно значение на въпросния склад, горял преди 6 години, но него вече го няма.

„Апелирам тази закрила за 12-те обекта тук да се следи не само от министерството, а и от кметството. Това, което чух днес от господин кмета– той е наистина заблуден. И предполагам това се случва с усилията на тези негови помощници, както и главния архитект. Кметът по закон трябва да опазва това съкровище. И да не му е виновен НИНКН, да не му е виновен министерството, защото той е тук. И по закон трябва да си изпълни задълженията”, заяви министър Минеков.

Относно съборената днес сграда на „Г.М.Димитров” министърът отбеляза: „Случилото се е нещастен опит да бъдем изпреварени. Решението за Безопасност и здраве… Знаете ли това комично решение от кога е? Декември миналата година. Нито аз съм до издавал миналата година, нито който и да е друг. Това е направено от кметство Пловдив”.

На въпрос на Под тепето дали е подписал предложенията на СЕСОНКЦ от вчера и днес за даване на защитен статут на складове в тютюневия град той отговори: „Всичко подписвам. Това ще го видите на сайта. Аз съм длъжен да подписвам”.

„Сградите ще бъдат под закрила. Естествено, ще се изпратят проекти. Общината и собствениците ще бъдат уведомени“, допълни той.

После отново препоръча на пловдивчани да пазят културното си наследство.

„Защото ето докъде се стигна. Поради липса на граждани, поради липса на възможност за протест поради нежелание. Очаквах да бъдем много повече, а вижте какво нещастие“, каза още Минеков, сякаш да прехвърли вината за случилото се на пловдивчани, а не на безсилните институции.

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

6 коментари

 1. Веселин Чипев и подопечните му да вземат да прочетат романа “Тютюн” на Димитър Димов. Писна ми от нечетящи и неграмотни хора. Да се възползваш от мързела и глупостта на държавните институции не е голямо геройство. Това е морална импотентност. Обичате ли, Пловдив?

 2. Стига с това надценено обшество, господа. Нали затова са обществените институции да представляват обществения интерес. Нали и затова са законите, да пазят ибшествения интерес. Хората се умориха 30 години да протестират, да коментират, да пускат сигнали и писма и да се боряр с т. нар. обшествени, общински и прочие институции, да се борят с Кмета и неговото безхаберие. Оставете хората, и си свършете работата, затова ви плащаме заплатите. Ако не можете, освободите този красив град от паразитното си присъствие.

 3. ЧЕСТИТ СТАТУТ! (ами сега?)
  2 септември, 2022 в 5:07 pm

  А?
  АМИ СЕГА?
  Отговор

  Институтът ПРЕЧИ
  2 септември, 2022 в 4:14 pm

  Поставянето ПОД ЗАБРАНА масово на многобройни старини НЕ ПОМАГА НИТО ЙОТА ЗА ОПАЗВАНЕТО ИМ.

  Държавата от 1990 се отказа напълно от действителни, физически, дюлгерски дейности по Наследството. Отстъпи го на частници и собственици, които нямат винаги възможности или интерес да реставрират, което не е лесно нито евтино.

  Чантаджийският, забранител-задължаващият бюрократичен подход на Института (който отдавна не е Истинският ИПК с майстори със златни ръце! Национален впоследствие; със загелпено заглавие колкото повече се издънва) представлява ПОДИГРАВКА С НАЦИЯТА.

  Не само не бива да им удвояваме Щата / Заплатите, ами напротив, да ги закрием и да не се лъжем: каквото собственици и агитки направят за старините ДОБРОволно = = = ТОВА ЩЕ Е.
  Отговор

  Точно обратното!
  2 септември, 2022 в 4:23 pm

  Щатът в момента е 45 души, а трябва да е поне 4500!

  В България толкова специалисти няма, затова ще се наемат такива от Италия, Франция, Гърция, Турция – специализирани в опазването на културното наследство, защо не и сертифицирани от Юнеско.

  Стартова заплата поне 4 пъти средната за страната.

  А складовете да се откупят/изземат от собствениците им, които не мислят за нищо друго освен пари.
  Отговор
  БУДАЛА, НАЧОвото „ОбОбществяване“ доведе до ГЕРГОВизация
  2 септември, 2022 в 4:31 pm

  Напротив, национализацията от 1970′ те години се оказа ПОГРЕШНА. Нито Държава, нито СелСъвет стопанисват добре, а тихомълком под тезгяха РЕ-ПРИВАТИЗИРАТ И ГЕРГОВизират.

  Което се доказва от самото РАЗПРОДАВАНЕ на фабриките и др., мн. др. Народни ИМОТИ ПО НАЧАЛО (след първата комунистическата национализация, след ТКЗСтата и т.н. = абе ти вчера ли си раждана, ма?)
  Отговор
  НЕКАДЪРЕН НЕ САМО, но вероятно и …глуповат?
  2 септември, 2022 в 5:45 pm

  С настоящата издънка освен че е некомпетентен, Петров май се оказва и ГЛУПОВАТ.

  Не му стигали 45 подчинени, искал 4,500 г-ци Шайо французойки в Института.

  Пък Закона от друга страна щял да го прекроява / ДЕЦЕНТРАЛИЗИРА та само за Национално значими паметници да отговаря (?!? А? Ами Тютюна? Петкана увисва, бе!) докато Местните да са грижа на СелСъветските зле квалифицирани махленски заптиета / глобаджии / изнудвачи / РЕКЕТьори.

  ДЮЛГЕРИ –както си беше от началото– отново НИКАКВИ.

  Някаква подкрепа реална за старините да забелязва някой?
  Отговор
  САМО РЕГИСТРИТЕ ДА СЕ ЗАПАЗЯТ
  2 септември, 2022 в 4:24 pm

  Без никакви „подобряващи“ законодателства и дилетантски пренаписвания в Тефтера на Хрумки Националния РЕГИСТЪР и Класификация (Световно, Национално, Местно значение, Ансамбъл, Сведение) да бъдат запазени и поддържани.

  Стига французойски ДИЛЕТАНТЩИНИ = има си световен стандарт ICCROM / UNESCO, Rome!
  Отговор
  Петров ОТГОВОРЕН ЗА МАДАРСКИЯ
  2 септември, 2022 в 4:37 pm

  Петьо милото да спре махленски да шета из Тютюна да търси Рекет и Поръчки за П ткана, а да се занимае и с Националните Съкровища като Боянската, Казанлъшката, МАДАРСКИЯ, СКАЛНИТЕ църкви
  Отговор
  !
  2 септември, 2022 в 4:43 pm

  (ако изобщо притежава някакъв ПРОФЕСИОНАЛЕН КАПАЦИТЕТ, а не само конферентно разбирачество)
  Отговор

 4. Трябваше да има поне 10-15 хиляди души там на место още онзи ден, когато започна събарянето.

  Ама обществото в заспало…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
📨 Изпрати новина