АктуалноГласовеГрадътМненияНовини

Здравко Димитров: За какво призовава Минеков? За протест срещу неговите решения ли?

Арх. Пламена Андонова: Имаме 14-дневен срок по закон да одобрим заявление за „План за безопасност и здраве”. Нямаме основание да откажем, тъй като сградите не са паметници на културата

„За какво призовава Минеков? За протест срещу неговите решения ли? Ние искаме тютюневият град да си бъде на пловдивчани. Един път завинаги да се реши какво ще се прави с него. Този проблем тлее с години. Откога говорим за тютюневия град и нищо не се случва”, коментира на висок тон в общината днес кметът Здравко Димитров казусът със съборените две сгради в историческата градска зона.

Той няколко пъти подчерта, че общината се води по документи и НИНКН казват кое е паметник на културата и кое не.

„Ние сме медиатори”, заяви Димитров.

Той добави, че пловдивчани щели да решат как да изглежда тютюневия град. Заговори за пешеходни зони, арт галерии. Но не успя да обясни как пловдивчани ще взимат решения в тютюневия град, след като той е частна собственост и решенията се взимат изцяло от инвеститорите. Димитров добави обаче, че те би трябвало да се съобразят с ансамбъла.

„ Всички искаме да се запази архитектурното наследство на тютюневия град. И собствениците го искат, но ги спъват. Защо? Всички го искат това. Аз съм свързан с това място, израснал съм там”, заяви Димитров.

Относно документооборота между община, НИНКН и собствениците на сградите говори арх. Пламена Андонова, която работи в администрацията от година.

„ Имаме 14-дневен срок по закон да одобрим заявление за „План за безопасност и здраве”. Нямаме основание да откажем, тъй като сградите не са паметници на културата. На първи август бяха входирани заявленията, а ние своевременно информирахме НИНКН, че има уведомление за започване на събаряне, тъй като знаехме, че има процедура в Института. Ние нямаме законово основание да откажем тези Планове”, подчерта арх. Андонова.

Тя припомни, че процесът за режимите в стария град е в ход от поне пет години.

Винаги сме били на разположение. Лично аз съм съдействала за огледите, разговаряла съм със собствениците да предоставят достъп на експертите, за да може тази процедура да бъде приключена, вече. В момента режими и правила как да се работи в тютюневия град няма. Много е трудна работата в такава обстановка. Отделно от това преди повече от десет години в този квартал има одобрени градоустройствени разработки и планове за ново застрояване. Те все още са действащи, за наше съжаление. Собствениците вече губят търпение”, добави арх. Пламена Андонова.

Тя съобщи, че на 17 август общината е получила уведомлението за започнала процедура за 12 сгради в тютюневия град за даване на статут. Вчера на Експертен съвет бе решено сградата на „Христо Ботев” да бъде обявена за паметник. Решенията на органа са консултативни към министъра.Неговият подпис може да обяви сградата за паметник. След това има период на обжалване и чак след като влезе в сила тогава сградата би била защитена.

„От една година работя в общината. В този период са идвали 2 комисии за оглед на сгради в тютюневия град. Тези конкретни сгради са оглеждани отвън. Комисиите искат да имат достъп вътре. В сградата на „Христо Ботев” са успели да влязат само на приземния етаж, в бившия мебел магазин, но не и на горните етажи в сградата, тъй като не са били допуснати от собствениците”, не скри арх. Андонова.

И отново заяви, че документално няма нарушения в събарянето на двете сгради в тютюневия град.

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

3 коментари

  1. Ами кметът този път е прав. Излезе информация в други сайтове, които представят различна фактология. Под тепето като уважавана медия би трябвало да имат достъп до нея. Номерата на Петкана и мъжът и са добре известни на определени среди в Пловдив. Министърът на културата е поредното недоразумение, което не знае какво прави. А истината е друга. И тя ще излезе наяве, но сега някои теглят дивиденти, финансови и политически.

    1. Как дръзнете да защитавате тия собственици, преяли с пари, мислещи само за това как да правят още пари НА ГЪРБА НА ПЛОВДИВ???

  2. Уникалните собственици, щом не са допуснали експертите да влязат в сградата… пълни мутри, няма спор

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина