АктуалноГрадътИзбориМненияНовиниПод ножа

Правят широк дебат за автомобилния достъп в Стария град

Тотален ад в Стария град, коли превзеха калдъръма и тротоарите”, написа Под тепето миналата седмица след читателски сигнали. Проблемите в архитектурния резерват са огромни и наредбите тотално не се спазват.

Припомняме, че всеки ресторант има право на достъп на само 1 МПС, а според действащата наредба хотелите имат право на само 3 МПС. Това обаче очевидно не се спазва, като повечето автомобили, паркирани навсякъде из Стария град, са за гости именно на хотелите и местата за настаняване. Според така действащата наредба, всяко жилище има право на само 1 автомобил, но ако има гараж към жилището може има право на още едно МПС. В същото време дори живущите вече няма къде да спират леките си коли, заради липсата на контрол. Очевидно бариерите се вдигат на всеки.

„Резерватът Старинен Пловдив сме готови да го затворим изцяло за автомобили. Кметът много пъти го е казвал, това е и становището на администрацията. Но как да отговорим на хотелиерите, които очакват туристите”, отговори на питането на Под тепето днес зам.-кметът Тодор Чонов.

„ Може би трябва да направим един много по-широк дебат и да седнем с медиите, хотелиерите, работещите и живущите там, за да се вземе някакво по-рационално решение, подобно на стария град в Несебър. Аз останах очарован- без автомобили, но същевременно отстрани с един огромен паркинг, където всеки може да спре автомобила си. Ние за съжаление нямаме такъв в близост и затова работим по паркинга на „4 януари”. Надявам се скоро там да има един голям 2-етажен паркинг”, коментира темата Тодор Чонов.

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

6 коментари

 1. Старият град трябва да бъде изцяло затворен за коли. Представяте ли си паркирани МПС на площада пред Миланската катедрала или Ватикана? Цялото очарование на тези места се губи.

 2. Наредбата може и да е добра ама трябва надграждане,не може всички попове,уредници,преподаватели и разни нямащи работа там да имат достъп с автомобил и да паркират по улиците.
  Има толкова празни имоти Общината просто да говори със собствениците и да се обособят платени паркинги за живущи и гости срещу заплащате и колите ще изчезнат от кълдаръма.
  А във въпросния ден имаше 70 години от откриването на детската градина затова беше пълно с коли ,а дали е умесно мястото на детска градина,училище и университет във стария град е друг въпрос.

  1. Както детски градини, така и училища, „АМТИИИИ“та и енорийски църкви по ТриХълмието имаше -естествено- докато Начо Диктатурата на Пролетариата („културата“ подигравателно) ОБЕЗЛЮДИ живата градска структура като ИЗСЕЛИ достойните стари фамилии кореняци за да им цуне („обобществи“) имотите.

   Към изпразнените черупки с по някой скучаещ безгрижен чиновник на синекура сега -дето СелСъветът се чуди как да стопанисва, та ги тихомълком ре-приватизира = ГерговизирВа = няма наистина причина да водим ученици и деца нито ДА СТРОИМ НЕЗАКОННИ КАТЕДРАЛИ като „Альоши“ . . .

 3. Само развалят красотата на комплекса, без да имат реално някакъв смисъл.

  Кога българинът ще се научи, че не може навсякъде да джитка с таратайката на по 20 години и да се мисли за най-велик?
  Дано бъдат приети скоро и нискоемисионните зони в район централен, че да се отървем най-накрая от тези едвам движещи се коли поне в центъра.

  Половината коли в Пловдив са за скрап, а и са ненужни повечето. Разстоянията не са толкова големи, че да не можеш да ги минеш пеша, а и дори градският транспорт с всичките си проблеми, не е прекалено лош, така че е добра алтернатива.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина