Последната велоалея в града е правена през 2018 г.

Актуално Зелен град Новини Разследване
Велоалеи

На въпроса защо ГЕРБ не подкрепя предложението в хазната на града да се отредят 250 000 лв. за велоалеи, Здравко Димитров отговори с „Трябваше да дойдат /бел. авт.: ДБ/, за да го обсъдим предварително“ и добави, че „велоалеи се правят.

Виж видеото от 2,50 мин.

Това се случи в началото на месеца, когато местният парламент прие изменения в бюджета на Общината за 2022-ра.

Проверка на Под тепето показа, че от началото на мандата до началото на миналата седмица в града са направени 0 /нула/ метра велоалеи.

Знае ли кметът на Пловдив какво се строи в града му?

Повече велоалеи, елктробуси и градска железница обеща той на конференция за Зелена икономика. Това се случи за пореден път през есента на миналата година, тоест в средата на мандата. Обещавал го и на избори.

От проекта „Градско колоездене“ напомнят, че последната велоалея в града е „изградена“ през 2018 г.

Според проучването на активистите, „тогавашното изграждане представлява подмяна на сивите шестоъгълни плочки с червени правоъгълни на пешеходната зона по средата на бул. „Руски“. Пак там знаците Г16 са демонтирани 2 месеца по-късно. Тяхното независимо проучване, показва че в момента никъде не се изграждат велоалеи.

Към плановите ремонти по булевардите не се предвиждат нови такива.

Вече съществуващите не се поддържат навсякъде. Много от тях са изкривени и повдигнати от корени на дървета.

На гласуването на допълненията към бюджета зам.-кметът Величко Родопски каза:

„Направихме консултации с КАТ, но на мостове не се разрешават велоалеи“, подчертават още от проекта „Градско колоездене“.

От „Градско колоездене“ определят подобно твърдение като странно и казват, че повдига любопитни въпроси, предвид факта, че на два от мостовете на р. Марица отдавна има изградени велоалеи.

На фона на всичко това, екипът на Здравко Димитров предложи да ограничи безплатното паркиране на електромобили в Синя зона до 3 часа в град Пловдив. Общината не прави нищо и в посока развитие на мрежа от зарядни станции в градска среда. Остава само да се питаме

Кога (и дали въобще някога) Пловдив ще се превърне в един модерен и зелен град с чист въздух?

Споделете ни във:

2 thoughts on “Последната велоалея в града е правена през 2018 г.

  1. Едва ли повече от 100 колоездачи има в целия град, които да ги ползват.

    Да, нещо хубаво са, но това ли е най-големият приоритет?

    1. Откакто има велоалеи, при нормално време цялото семейство ходим на работа с колела. При тези цени на горивата идва много изгодно. Трябват още велоалеи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.