Общината мълчи за бъдещото развитие на зарядната инфраструктура за електромобили

Актуално Гласове Градът Зелен град Новини

Общинската администрация не иска Пловдив да е по-чист и модерен град. Това е изводът от предложението на екипа на Здравко Димитров да ограничи безплатното паркиране на електромобили в Синя зона до 3 часа.

С него местната власт заявява пред гражданите, че повишаване на събираемостта от платено паркиране с няколко хиляди лева е по-важно от намаляването на вредните емисии. Заявява и друго- че управлението на Пловдив е ретроградно, а това нелогично предложение, както го определиха общински съветници, е само едно от доказателствата в тази посока.

Освен, че иска да наложи  ограничения на собствениците на електромобили, вместо да ги поощрява, общината не прави нищо и в посока развитие на мрежа от зарядни станции в градска среда- нещо, по което в другите големи градове усилено се работи. Към този момент липсва информация за бъдещото развитие на зарядната инфраструктура при все, че Община Пловдив е заложила да изхарчи 900 хил. лв. за изграждането на общо 120 зарядни станции за електромобили в плана си за интегрирано развитие (ПИРО).

Още през декември зеленият общински съветник от Демократична България Добромира Костова отправи няколко питания до общината, но отговори до този момент не е получила.

„Стимулирането на използването на повече електромобили по улиците на град Пловдив несъмнено трябва да е приоритетна политика на Община Пловдив, ако тя наистина е сериозна в намеренията си да работи за по-чист въздух. Досега обаче не сме видели сериозни и последователни действия в посока развитие на зарядна инфраструктура”, коментира Добромира Костова.

Ето въпросите, на които тя още чака отговори:

  • Какъв е броят на публично достъпни зарядни точки за зареждане на електрически и хибридни превозни средства на територията на Пловдив?
  • Колко от публично достъпните зарядни станции са монтирани през 2020 г. и 2021 г.? Къде са разположени същите?
  • Подписан ли е обявеният в началото на м. юли меморандум между Община Пловдив и ЕВН България за общи действия в областта на екологията, включително по отношение на монтиране на нови зарядни станции?
  • Налице ли са официално внесени искания от търговски дружества до Община Пловдив за монтиране на публично достъпни зарядни станции в Пловдив? Ако отговорът на предходния въпрос е положителен, одобрени или отхвърлени ли са тези искания и с какви аргументи?
  • Налице ли е одобрен общински план, стратегия или друг достъпен за обществеността документ, въз основа на който да се определят местата за разполагане на нови публично достъпни зарядни станции в Пловдив?
Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.