Общината удря собствениците на електромобили

Актуално Гласове Градът Зелен град Изпод тепето Новини

Местната власт иска да ограничи безплатното паркиране в Синя зона за е-колите до 3 часа

Администрацията на Здравко Димитров предлага да ограничи до три часа безплатното паркиране в „Синя зона“. След изтичането на това време, шофьорите на електромобилите ще трябва да заплащат стандартната цена от 2 лв. на час, с което условията им се уеднаквяват с тези на инвалидите. Припомняме, че неограниченото безплатно използване на Синя зона от лица с инвалидност бе намалено на 3 часа в Пловдив преди 2 години.

Внесеното предложение е оповестено на сайта на общината. След 16.07 се очаква то да бъде подложено на гласуване от местния парламент. Сред мотивите на общината присъства „реализирането на печалба на гърба“ на общината. Местната власт посочва, че навлизащите на пазара оператори, предлагащи наемането на електрически автомобили посредством мобилно приложение, престояват неограничено във времето на места, обозначени за платено паркиране. По този начин възпрепятстват ползването на местата в зоната и общината губи от евентуални паркирания.

Едновременно с това Община Пловдив е заложила да изхарчи 900 хил. лв. за изграждането на общо 120 зарядни станции за електромобили в плана си за интегрирано развитие (ПИРО). Предвидено е изграждането на станциите да бъде финансирано по програма „Околна среда“ 2021 – 2027 г.

След промени в Закона за атмосферния въздух от началото на тази година българските общини могат да въвеждат нискоемисионни зони (НЕЗ). По този начин те могат да ограничават движението на по-старите и по-замърсяващите категории автомобили в определени зони от градовете си. По повода в социалните мрежи се повдига темата, защо от друга страна няма облекчения и стимули за собствениците на нови автомобили, подобни на безплатното паркиране, от което се възползват електромобилите.

Според данни от май месец регистрираните електромобили в страната са малко над 4000. Около 500 от тях са на платформата SPARK. 100 от колите на SPARK са в Пловдив, където платформата заработи преди година. Ограничението, предложено от общината, обаче засяга не само SPARK, но и всички собственици в града на електромобили.

Владимир Темелков, общински съветник от групата на „Съюз за Пловдив“, определи предложението на Община Пловдив като „нелогично“. В организирана от него петиция се предлага да се запази неограничена безплатна Синя зона за собственици на електромобили – физически или юридически лица. Темелков предлага Синята зона да е безплатна в рамките на 3 часа за електромобили, които се отдават под наем, а общински зарядни станции да бъдат на преференциални цени.

От Съюз за Пловдив предлагат за рент-а-кар електромобилите безплатното паркиране да е до 3 часа на 1 място, а за всички други поне 6 часа.

Пред Капитал Стефан Спасов от SPARK определя предложението на общината като „изключително притеснително“.

„Преди малко повече от година ни беше заявена подкрепа, а сега вече „трупаме печалби на гърба на Община Пловдив“. Преди да представим услугата в града, от общината заявиха категорична подкрепа за стимулиране на екологичен и модерен начин на транспорт в града. Важно е да се отбележи, че ако има някой, който да „трупа печалби“ от дейността на SPARK в Пловдив, то това не сме ние, а потребителите на услугата, които могат да разчитат на модерен, лесен за ползване и екологично чист обществен транспорт, който е алтернатива на личните автомобили, както и самата Община Пловдив, която може да се похвали, че е вторият град в България, където оперира услуга за споделена електромобилност“, заяви той пред Капитал. Спасов не отхвърля възможността „ако тези промени влязат в сила, да се наложи да преосмислим интереса ни към Пловдив като потенциален пазар за услугата SPARK“.

Очевидно, идеята на администрацията е да трупа повече приходи от паркиране. Тук обаче се отваря въпросът за съвременния град. Град с модерна инфраструктура. Град с чист въздух. В това предложение няма нищо съвременно, нищо модерно, нищо екологично. Екипът на Здравно Димитров всячески се старае да ни върне в миналия век с недалновидни решения. Прави го и по тази тема, която е приоритет за всички големи европейски градове- намаляване на вредните емисии.

Пловдив излиза с тази новина днес, в деня, в който в Бургас бяха открити нови 20 зарядни станции за електромобили.  А там проблем с мръсния въздух нямат. 

 

Споделете ни във:

2 thoughts on “Общината удря собствениците на електромобили

  1. SPARK не е обществен транспорт! Това си е автомобил под наем, за когото носиш пълна отговорност и наказателните такси за проблеми с него са брутални!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.