Знае ли кметът на Пловдив какво се строи в града му?

Актуално Власт Градът Разследване
карта велоалеи пловдив

Здравко Димитров твърди, че велоалеи се строят постоянно

Вижте какво показа репортерска проверка на Под тепето

На последната сесия на Общински съвет – Пловдив бе разгледана актуализацията на бюджета на Общината. Тогава мнозинството на ГЕРБ и коалиция отказаха да подкрепят петте искания на „Демократична България“, сред които бе и предложение за отпускане на 250 000 лева за нови велоалеи.

След края на заседанието на журналиситически въпрос защо управляващата партия в града не подкрепи предложението за развитие на велоалейната мрежа, при условие, че не се правят пътища за велосипеди, кметът контрира с категоричното:

„Как да не се правят?! Постоянно се правят велоалеи!“.

Колко километра/метра велоалеи са построени в Пловдив от началото на мандата? – този въпрос зададе медията ни на  шестимата районни кметове.

Сборът от техните отговори е точно НУЛА.

Стоян Алексиев, район „Северен“

Нула. Проекти гледаме да има, няма пари.“

Иван Стоянов, „Източен“

„Нула.

Например при ремонта на „Лев Толстой от едната страна има 7,50 метра тротоар,, а от другата 2,50. Когато попитах защо не са предвидени велоалеи, ми отговориха, че после ще ги нарисуват с боя.“

Райкметът Стоянов е категоричен, че съвсем скоро в Пловдив и по-големите български градове ще бъде пълно не само с велосипеди, а и с тротинетки, както е на Запад. Това е бъдещето, тъй като се оказа най-удачния транспорт за град като нашия, категоричен е той.

Костадин Димитров, Тракия

„Няма в района нови велоалеи, направени през този мандат. В бюджета на кметството няма заложени суми за това.“

Костадин Язов, Южен

Мисля, че няма. Доколкото ми е известно в зоната на Модър-Царевец по тротоарите има предвидена велоалейна връзка.“

По думите му, при ремонта на ул.“Даме Груев“ не са предвидени алеи за велосипедисти. За връзката между „Македония и „Димитър Талев също няма да има, тъй като улицата ще е тясна, каза още Язов.

Димитър Колев, Западен

Нула, няма. Тепърва за догодина проектираме такава, която ще свързва „Свобода“ с Гребната и „Копривщица“.

Георги Стаменов, Централен

„От страна на община Пловдив няма направени. От района тази седмица започнахме да  работим по отсечка от 240 метра, която свързва бул. Свобода с Копривщица.“

Резултатите от допитването екипът на Под тепето знаеше предварително.

Отговорите на шестимата районни кметове резонно вадят въпрос към градоначалника Здравко Димитров знае ли кметът на Пловдив какво се строи в града му.

Сигурни сме, че знае, не сме сигурни защо си мисли, че хората не знаят и твърди, че постоянно се правят велоалеи?!

Чудо: За пръв път в този мандат се заговори за велоалея – това се случи на 15 юни т.г. и става дума за 50 м, които ще станат готови след две години по проект.

Споделете ни във:

4 thoughts on “Знае ли кметът на Пловдив какво се строи в града му?

  1. Велоалеите трябва да са приоритет, ако се мисли за удобството на придвижване и екологията. Но настоящата управа не мисли за това. Може би и ЕС в момента не дава пари за такива проекти. Да си припомним, че и сегашните велоалеи са по проект. Вярно, съфинансиран от общината, но пък ако трябва изцяло да се бръкне в джоба и без изгледи за „усвояване“ – трудна работа.

  2. Много належащо е бързото изграждане на велотрасе от Свобода към Гребната база, тъй като много подрастващи се придвижват там с колела, за да отидат на тренировки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.