Подобряват яслите, детските градини и училищата на Пловдив

Актуално Градът Новини
занималня

Практичен наръчник обучава кои цветове са подходящи за различните помещения, как влияят те емоционално на деца и удачните начини за ефективното им комбиниране

„Наръчник за подбор на финишни цветове и материали за интериорно оформяне на сгради за обществено обслужване в областта на образованието“ ще помага на архитекти, строители, проектанти и директори на детски заведения в Пловдив в създаването на подходяща атмосфера.

Помагалото е дело на арх. Красимир Кръстев и психологът Евелина Лафчийска – член на Дружеството на психолозите в България. То бе представено днес за пръв път в Голямата конферентна зала на Дом на културата „Борис Христов“ в присъствието на ръководители на ясли, градини и училище от целия град.

Наръчникът е разработен по поръчка на Община Пловдив, а събитието откри от зам.-кметът по образование Стефан Стоянов.

„Аз лично през последното десетилетие съм бил свидетел на много случаи на чудесно направени сгради, а финалният им щрих е меко казано объркващ“, каза при представянето на авторския колектив Стефан Стоянов.

По думите му, това е практичен наръчник, създаден с цел да обучава кои цветове са подходящи за различните помещения, как влияят те на възприятията и удачните начини за ефективното им комбиниране.

Зам.-кметът призна, че той самият е открил в книгата интересни решения: „Харесах няколко и се надявам да убедя съпругата ми да ги използваме при следващия ремонт на дома ни.“ 

арх. Красимир Кръстев

Сборникът съдържа научно издържана информация за въздействието на цветовете върху децата“, коментира арх. Красимир Кръстев.

Той сподели, че за него е било много полезно да работи с психолог. Сътрудничеството ни с Евелина Лафчийска в този много смислен проект и за мен самият бе много обогатяващо.

Наръчникът дава възможност за ограничаване на личния вкус на архитекта, защото всички ние имаме предпочитания“, призна архитект Кръстев.

Той дава възможност по най-бързия, лесен и евтин начин да подобрим средата, категоричен е авторът на помагалото.

Например оранжевият цвят има забележителен тонизиращ ефект.

Споделете ни във:

1 thought on “Подобряват яслите, детските градини и училищата на Пловдив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.