Какво се случва с тютюневия склад на „Ориент Табак”?

Актуално Гласове Градът Забравеният град Изпод тепето Новини

Много въпроси и малко отговори около бъдещето на съборената незаконно ценна сграда на „Одрин” 8

Какво се случва с тютюневия незаконно съборения преди 6 години тютюнев склад на „Ориент Табак”? Този и много други въпроси към институциите задава Костадин Калайджиев, който следи казуса отблизо. В сигнал до Общината и ДНСК той припомня, че паметникът на културата на ул.„Одрин”№ 8 в Пловдив бе полусрутен в почивен ден преди повече от 6 години и жива верига от будни граждани го спасиха. След низ от събития в медиите – фалшиви документи, пропуски и съдебни дела, все пак склада се оказа със защитен статут от държавата като културна ценност. Собствениците трябва да го укрепят и възстановят, но до този момент това не се случва.

Костадин Калайджиев се обръща до ДНСК с молба да установи на място състоянието на склада и нивото/качеството на укрепителните конструкции и защитни дейности, извършени до момента според ЗУТ, ЗКН и проекта за укрепване от Министерство на културата, както и какви още нужни дейности според закона е трябвало да са изпълнени до момента. Той настоява Дирекция за национален строителен контрол предпише и съгласува какви дейности активно трябва още да се изпълнят от отговорната страна за укрепване на сградата спрямо ЗУТ и Закона за културното наследство и издаде съответните заповеди и предписания.

Костадин Калайджиев се обръща и към Община Пловдив с молба да окаже каквото съдействие е нужно на ДНСК и да задвижи нужните процедури по цялостно укрепване и възстановяване на склада.

Калайджиев задава средните въпроси към кмета на Пловдив:
1. Какви действия от страна на община Пловдив са предприети до момента с цел изпълнение на законовите правомощия и задължения за аварийно укрепване и възстановяване в оригинален вид на „Ориент табак”, позовавайки се на и имайки задължението чл. 72 ал. 2, чл. 73 и особено чл. 76, ал 1 и 2 от Закона за културното наследство?
2. Какви действия и в какви срокове община Пловдив ще предприеме оттук насетне с цел изпълнение на законовите правомощия за аварийно укрепване и възстановяване в оригинален вид на „Ориент табак”, позовавайки се на и имайки задължение по чл. 72 ал. 2, чл. 73 и особено чл. 76, ал 1 и 2 от Закона за културното наследство ?
3. На какъв етап са разговорите и документите с Министерство на културата и НИНКН, нужни за укрепване и възстановяване на склада според СКН?

Костадин Калайджиев пита още какво е състоянието на тютюневия склад на „Одрин“ №8 в гр. Пловдив ,,Ориент табак“ към момента на сигнала и кога ще бъде приключено цялостно аварийно укрепване на сградата?

„Кога ще започне възстановяването на всички срутени и изгорелите тютюневи складове в Пловдив, които са защитени като единични или част от групови паметници на културата? Кога ще приключи възстановяването на всички срутени и изгорелите тютюневи складове в Пловдив, които са защитени като единични или част от групови паметници на културата?”, пита още в сигнала си Костадин Калайджиев.

Под тепето ще провери какво се случва в Тютюневия град.

Споделете ни във:

2 thoughts on “Какво се случва с тютюневия склад на „Ориент Табак”?

  1. „К’во беше / к’во стана… БРЕ!“

    Накратко до това се свежда всяко кудкудякане за изоставеното от „Държавата“ българско архитектурно наследство след 1990-та.

    (Конференции. Симпозиуми. Живи вериги. Ешмедемета =с почерпки!)

  2. наич , глейти ся, боку не е прмиер глвна мутра и спрхми да крадем, ся дупчим гаратъ и панаира, разбрахме се е дилян и дохан за порции, факайти съ тоя тъп град и памацити в нео

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.